42-річного Сергія Бугаєва, директора школи в селі Олександрівка Херсонської області визнали винним в державній зраді. Чиновник збирав інформацію про українських військових та передавав її російським спецслужбам. Каланчакський суд засудив директора до 12 років ув'язнення та відпустив додому.
Каланчакський район, де працював Бугаєв, межує із Кримом. В березні директор збирав інформацію про базування українських військових частин та телефоном передавав її російському офіцеру, з яким колись служив в армії.
Наприклад, директор Центру дитячої та юнацької творчості Каланчацької райради на суді розповила, що в березні 2014 року до центру приїхало 120 курсантів Хмельницької академії прикордонних військ. Наступного ранку їй подзвонив Бугаєв, запитував "Що там у вас трапилось". В деякі школи він їздив особисто, на власному авто. Слідчі СБУ встановили, що обдзвонював він всі школи, де були військові. А при передачі інформації росіянам використовував методи шпигуна – постійно міняв сім-карти, при розмові використовував умовні терміни. Директор все заперечував, пояснював, що дзвонив знайомому і розповідав те, що знали всі.
Бугаєв отримав 12 років тюрми, але суд із формулюванням "поки вирок не вступить в законну силу" відпустив винного додому, прямо з зали суду. "Він був в списках обміну полоненими. Тобто, директора насправді засудили, він дійсно скоїв цей злочин. Але був дуже цінним для росіян, тому потрапив в списки, і його обміняли на наших полонених. Після того директор втік. За інформацією, якою ми володіємо, він живе у Феодосії", - розповіли нам співробітники спецслужб.
Місцеві жителі кажуть, що в школі директор викладав фізкультуру та захист Вітчизни. "Він має двох синів, один навчався в морському училищі в Криму, після анексії півострову отримав російське громадянство та залишився там. А директора ми нещодавно бачили у школі", - сказала нам Ольга з Олександрівки.
Проте, нова директор каже, що це не правда. "Його тут не було з того часу, як мене призначили на цю посаду. Це сталося декілька місяців тому", - запевнила директор школи Наталія Єфімова.
В Херсонській обласній прокуратурі додають, що можливо місцеві жителі вирішили пожартувати. "Директор перебуває в розшуку. На вихідних дільничний інспектор теж перевіряв цю інформацію, вона не підтвердилася", - уточнили в прес-службі Херсонської прокуратури.
До речі, директор постійно буває в соцмережах. Звідти дякує всім за підтримку. Відповідати на наші запитання він не захотів.