Екс-президент Польщі порадив Україні розробляти власну систему декцентралізаціі. Україні потрібна децентралізація не тільки через її демократичних амбіцій, а й з-за масштабу країни. Про це заявив Олександр Квасневський на форумі YES.

"Якщо ви хочете бути демократичною державою - потрібно провести децентралізацію. Якщо ви хочете ефективно вести управління країною - потрібно провести децентралізацію. Децентралізації - так. Дуже добре, що вона почалася, треба доводити це до логічного кінця. Децентралізація - це громадянське суспільство, яке в Україна розвинене набагато більше, ніж у Росії чи Білорусі ", - сказав Квасневський.

За словами екс-президента, особливості, передбачені проектом Конституції для Донецької та Луганської областей, неприємні для частини українців, проте необхідні.

"Ми дуже добре знаємо, що децентралізація і особливий статус двох областей - це складова Мінських угод".

Читайте також: У варшавському центрі "Український світ" стався вибух

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Це єдиний реалістичний шлях до вирішення проблеми. Децентралізація таким чином несе ризик, що в майбутньому Київ не буде контролювати ці області. Але, подивимося на середньотерміновий сценарій, коли Україна розвивається демократично, з гарною економікою, з громадянським суспільством - тоді у виборців на Донбасі буде альтернатива: прийняти авторитарну модель, нав'язувану з Москви, або цю демократичну модель ", - сказав він.