Відомий політолог Андрій Піонтковський висловив свою позицію для ресурсу "Апостроф". В інтерв'ю він казав про схожість Путіна і Ердогана, про причини знищення російського Су-24 і про багато інших речей. "Знай" наводить ключові моменти дискусії.

"Я вже немолодий спостерігач світової політичної сцени, але за довгі роки холодної війни між CCCP і США, СРСР і НАТО не пригадую такого рівня інциденту між військовими літаками опонентів. Були, звичайно, небезпечні зближення і вторгнення і підводних човнів, і літаків, і кораблів, постійно стежили один за одним. Але політичні керівники США і СРСР після уроків кубинської кризи вели себе досить відповідально, і справа не доходила до такої драматичної розв'язки. Тому що вони не прагнули до ескалації конфлікту. Були гарячі лінії зв'язку: і на вищому рівні, і між військовими. Таких зіткнень завжди прагнули уникнути ", - коментує загальне військово-політичне напруження яке утворилось після вчорашнього інциденту.

"Ердоган звичайно, не подарунок. Він, до речі, дуже схожий на Путіна - авторитарний правитель, що створює собі образ мачо у своїх телепузиків і теж, мабуть, який вважає розпад Османської імперії найбільшою геополітичною катастрофою першої половини XX століття", - сказав відомий політолог, порівнюючи стиль Ердогана і Путіна. (Тут мається на увазі відома Мюнхенська промова Володимира Путіна, який заявив, що розвал СРСР - найбільша геополітична катастрофа другої половини XX століття. - При. авт.)

Читайте також: Туреччина заборонить прохід через Босфор і Дарданелли - Бєлковський

"Дуже показова одна фраза, або, скоріше, зачіпка в заяві Путіна: "У будь-якому випадку цей літак не становив загрозу Турецькій республіці ". Мабуть, було зафіксовано всіма наземними радарами і супутниками, що літак дійсно знаходився в турецькому повітряному просторі, і заготовлена ​​остаточна офіційна російська версія: літак випадково туди забрався, був збитий в той момент, коли повертався, і був уже на кілометр по той бік від турецької кордону", - сказав політолог коментуючи дипломатичні виверти у промові президента Путіна.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

"Путін вже дав відповідь: піар-ескалація конфлікту по повній програмі. "Трагічні наслідки для російсько-турецьких відносин", "удар в спину в нашій боротьбі з терористами", "багаторічні посібники терористів", відміна візиту Лаврова. Особливо зворушливо звинувачення Туреччини у фінансуванні ІГІЛ через закупівлю у нього нафти", - заявив Піонтковський коментуючи інструменти інформаційної ескалації відносно вчорашнього інциденту.

Читайте також:Росія-НАТО: Реакція військових експертів

"Навіщо він провокував Туреччину? Адже в Ердогана багато спільного з Путіним, як у двох автократів, у них маса економічних інтересів. Наприклад, "Турецький потік" всі досі збираються будувати. Відповідь одна - йому потрібна була піар-ескалація. Щоб те, що трапилося у вівторок, рано чи пізно сталося. Щоб він ще раз заграв желваками, розсунув ноги, показуючи, хто тут головний самець. По телевізору розкажуть, що ми воюємо з усім світом - і з ІДІЛом, і з НАТО в одному флаконі. Це підбадьорить російських телепузиків на тлі катастрофічного погіршення економічного становища і наростаючого соціального конфлікту "Ротенберги-далекобійники", - так політолог пояснює причини вибухнула інформаційного та дипломатичного протистояння.