Президент Порошенко під час виступу у Верховній Раді сьогодні провів багато паралелей між агресією нацисткою Німеччини у Європі та агресії Росії в Україні. Парламентську залу заповнили ветерани та бійці зони АТО. На урочисте засідання прийшли чотири українські президенти, генсек ООН Пан Гі Мун, уряд в повному складі та представники іноземних парламентів.

Виступ президента розпочали роликом про ветерана Івана Залужного, онук якого загинув в зоні АТО.

"Неможливо стримувати емоції, відчуваючи гіркоту родини Залужних. Їхній син та онук загинув 10 серпня під Амвросіївкою, рятуючи своїх товаришив. Його 96-річний дід пройшов всю війну, завершив її звільненням Кореї. Такі подвиги не забуваються. І це показує, що як ми перемогли тоді – переможемо і зараз", - сказав Порошенко, після чого вийшов із-за трибуни до залу та обійняв ветерана.

"Надто багато паралелей між подіями 30-х років та сучасністю. Ми добре засвоїли уроки історії, нам не треба пояснювати паралелі між окупацією Судет та Донбасу, не треба пояснювати схожість анексії Австрії та анексії Криму", - зазначив він.

Читайте також: Батьківщину-мати прикрасили маковим вінком у День пам'яті

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Він також нагадав про союз СРСР із фашисткою Німеччиною та їх спільний парад у Бресті.

"Кілька років тому нас образили слова російського президента про те, що ніби війну виграла Росія. Це образа для всіх українців, які віддали своє життя за перемогу. Я хочу сказати, що не виграли б війну без України і українців! А ось чи не розпочалася б ця війна без договору з нацистами – це теза для спілкування", - наголосив він.

Генеральний секретар ООН також привітав присутніх у залі. Поруч із ним сиділи три президенти України – Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко. В залі також був присутній уряд на чолі з прем'єр-міністром.

Присутні привітали оплесками кожного Героя України - учасника антитерористичної операції на Сході. Першим пролунало прізвище ув'язненої в Росії льотчиці Надії Савченко.

Читайте по темі: Нацбанк присвятив нову монету перемозі над нацизмом