Початок літа. 45 спеціально навчених чоловіків і жінок спортивної статури в повному обмундируванні браво віддають честь міністру АПК Тарасу Кутовому. З боку це дуже схоже на парад приватного військового підрозділу. На перевірці виявляється, що це старт роботи першого в країні рибного патруля. І поки більшість країни вітало цю ідею, обережні критики побачили загрозу переформатування корупційних схем на новий лад і появи міні-армії, підконтрольної міністру АПК.

Сучасна рибальська галузь в Україні – це одна суцільна корупційна схема. Вдумайтеся - обсяг браконьєрського ринку риби оцінюється приблизно в 100 мільйонів гривень щорічно. Це якщо не враховувати законний промисел, де легкі гроші приходять на розподілі квот і "кришування" легального промислу.

За даними офіційної статистики, в 2015 році у внутрішніх водоймах та морях України було виловлено 72,7 тис. тонн риби, однак, на думку експертів, реальні обсяги вищі, щонайменше, удвічі. І мова тут йде не тільки про річкову рибу. Існує і більш елітна ніша - вилов осетрових.

Інсайдер розповів про схему "дружби" промисловиків-браконьєрів і чиновників. Саме контролери "кришують" браконьєрів, вимагаючи за це третину нелегального вилову. Вони ж знаходять і покупців лівої риби, беруться організувати її обробку на холодокомбінатах і доставку в пункт призначення. В результаті, за останні кілька років, частка нелегалів на вітчизняному ринку зросла в рази.

"Якщо квота на вилов, скажімо, пеленгаса в Азовському морі становила 6 тис. т. в рік, то реально його добували до 30 тис. т.", - інформує інсайдер. Неконтрольований вилов вже спустошив вітчизняні водойми.

Популярні новини зараз
Українцям спишуть частину боргів за комуналку: кому дозволять не платити Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом
Показати ще

Ще одна стаття доходів для інспекторів - освоєння бюджетних коштів на відновлення рибної популяції. Щорічно, за документами, в українські озера мальків випускають на мільйони гривень. Але в підсумку більш "населеними" вони не стають. Самі інспектори нарікають на те, що риба не приживається на новому місці і масово гине, а решту виловлюють браконьєри-приватники. Про активну боротьбу з ними контролери не втомлюються повторювати. Але в офіційних звітах переважають факти дрібних правопорушень.

Інспектори непогано заробляють і на гравії, який з потурання незаконно вимивається з водойм. Особливо поширена така практика в Західній Україні. За чутками, з однієї машини контролери заробляють 1-1,5 тис. грн., всього ж денний дохід з водойми може досягати 20-30 тис. грн. Рибалки стверджують, що старі корупційні схеми рибохорони успішно діють і зараз. Більше того, з приходом нової команди в Мінагропрод - хабарі зросли на 20-30%.

Ці проценти і є вирішальним аргументом на користь створення нової рибінспекції – дітища міністра Тараса Кутового. Браконьєрський бізнес досить агресивний, він з родини промислу на видобутку бурштину, де свій дохід захищають зі зброєю в руках, не боячись ні поліції, ні армії. Тому "вклинутися" новим людям в бізнес не так просто, навіть якщо це представники держави або міністр.

Старі рибінспектори давно обросли зв'язками серед браконьєрів і не можуть змусити їх працювати за новими цінами. Для цього міністру АПК Тарасу Кутовому і знадобилися свої озброєні бійці.

Відбір в новий рибний патруль проходив дуже жорсткий. До кандидатів висували серйозні вимоги з фізичної підготовки та вміння поводитися зі зброєю. А їх тренування часто були серйозніші, ніж у нових поліцейських і контрактників зі ЗСУ.

Рибінспекторів навчають заряджати, тримати і стріляти з автоматів, пістолетів, рушниць. "У них дуже небезпечна служба, адже від наших браконьєрів можна очікувати чого завгодно — і ножі, і списи, і пістолети, обрізи, і нарізна зброя. Бо люди, які є рибалками, вони ще й мисливці. Разом зі своїми мережами носять свої карабіни", — розповідає інструктор зі стрільби Віталій Оливинский.

Не менш примітні для чиновників і бюджети на реформу. Тільки в Києві і області на патрулі виділено 15 млн. грн., а по всій країні планують витратити понад 200 млн. грн. Закуповувати сучасні плавзасоби, дрони, тепловізори, озброєння. Те, на що воюючій країні не вистачає коштів для армії.

"В основному держзакупівлі у нас проходять не прозоро, зазвичай тендери виграють підставні компанії, та ціну накручують 50-70 відсотків. Але при цьому якість залишає бажати кращого. Є великий ризик, що Мінагропрод саме так купить все необхідне для рибінспекції", - розповів наш інсайдер в держорганах.

Примітно, що потрібну реформу не змогли почати без скандалу і корисливого умислу. До того як сформували нові патрулі, стару службу розпустили по всій країні Указом від 30.11.2015 №369. Тобто галузь залишилася без контролю з боку держави. І найстрашніше, що це сталося в період нерестової заборони, коли вилов суворо заборонений.

На швидку руку реформу обкатали в столиці. Показово набрали нові кадри, з старого персоналу пройшли переатестацію одиниці, які, до речі, призначені на керівні посади.

Вже стартують набори в новий рибний патруль по всій країні. І оскільки всі проводять паралелі з новою поліцією, не складно уявити, що результат буде аналогічний. Тобто в столиці набрали абсолютно нових людей, а в регіонах пройшли переатестацію в основному старі кадри. Таким чином, крім нової форми і назви нічого не змінилося.

Так і з рибним патрулем, швидше за все, залишаться старі кадри, які давно обросли корупційними схемами, які приносять величезний прибуток вищому керівництву – аж до міністра.

А це значить, що в руках керівника аграрного Тараса Кутового буде зосереджена цілком боєздатна і оснащена всім необхідним армія з майже півтори тисячі бійців.

Іван Полев