Якщо ЄС відмінить санкції проти Росії, а це неминуче станеться, Україні доведеться терміново змінювати зовнішньополітичний курс. Про це пише політичний оглядач Андрій Кислов, повідомляє інформагентство "Голос". За інформацією Кислова, навіть не дивлячись на антиросійські санкції, останні два роки європейські корпорації зуміли вкласти в російський крупний бізнес до 50 млрд євро. Важливим чинником, що впливає на відміну санкцій, за словами експерта, є позиція крупних транснаціональних компаній і корпорацій, які вкладають гроші до Росії.
"Експерти прогнозують зміну геополітичного вектора. Ми повинні вже сьогодні готуватися діяти синхронно зі зміною позиції Євросоюзу з питання санкцій і проблеми Донбасу. Але не упиратися рогом проти танка, що марно і небезпечно, а йти в ногу", — пише Кислов, посилаючись на висновки українських експертів-міжнародників.
Як відомо,16 вересня Україна офіційно брала участь в саміті СНД у Бішкеку. Із Співдружності незалежних держав і Зони вільної торгівлі СНД Україна не виходила (діють лише взаємні обмеження з РФ). А в кінці січня 2013 року країни-учасники ЗВТ СНГ почали переговори про підготовку угоди про транзит трубопровідним транспортом, яке, зокрема, дає Україні доступ до російської газотранспортної системи для прямих постачань газу з Туркменістану. З 1 січня 2014 року головування в СНД перейшло до України, але в березні 2014 року Україна відмовилася від головування.
Як вважає Кислов, відсутність офіційного каналу зв'язку між дипломатичними відомствами України і РФ підсилила вплив на цій арені неофіційного парламентера й комунікатора Віктора Медведчука, який із 2014 року координує обмін незаконно утримуваними особами між Україною, ОРДО і ОРЛО, а також повернення засуджених в Росії українців.
"Його роль значно зросла після того, як українська сторона фактично відмовила в агремані новому послові Росії в Україні. При цьому, український посол був відкликаний з Москви "для консультацій" ще рік тому і давно працює представником України в ООН", — відзначив Кислов. У той же час недавня заява президента Порошенка про те, що він вів "особисті переговори з Путіним" по звільненню полонених, як вважає Кислов, свідчать про готовність офіційного Києва налагодити хоч якісь офіційні зв'язки з Кремлем. "Відзначимо, що Жемчугова і Супруна передали українській стороні 17 вересня, а Петро Порошенко розмовляв з Володимиром Путіним ще в липні. А коли він намагався організувати розмову в серпні, Путін розмовляти відмовився", — повідомив експерт.