Українська льотчиця Надія Савченко звернулася з клопотанням про те, щоб її справа розглядалася судом присяжних.

Про це Російській службі Бі-бі-сі розповів адвокат Марк Фейгін.

За російськими законами справу Надії Савченко не може розглядатися судом присяжних. У 2013 році була ухвалена поправка до кримінально-процесуального кодексу, за якою якщо обвинуваченому не загрожує довічне ув'язнення, справа має розглядатися у районному суді, тобто без присяжних.

За нормами кримінального кодексу РФ, довічне позбавлення волі не застосовується до жінок, осіб молодше 18 років і старше 60.

Адвокати Надії Савченко неодноразово підкреслювали, що вважають це гендерною дискримінацією.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Читайте також: Захист Савченко почав публікувати матеріали кримінальної справи

Марк Фейгін пояснює, що клопотання потрібне для того, щоб згодом звернутися до російського конституційного суду і оскаржити цю, на його думку, несправедливу норму.

"Нам потрібно потім і в Європейському суді з прав людини довести, що Савченко не тільки не винна, але й була позбавлена багатьох конституційних прав", - пояснив адвокат.

У четвер, 2 липня, Надія Савченко та її захист підписали документи про завершення процедури ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

У Росії українську льотчицю звинувачують у причетності до вбивства двох журналістів. Сама Надія Савченко заперечує свою провину.