За результатами конкурсів на посади в місцевих прокуратурах 93% призначених співробітників є фахівцями з досвідом роботи виключно поза системою прокуратури. Про це на брифінгу в ГПУ повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"В суспільстві багато обговорюється необхідність свіжої молодої крові. Доповідаю: за результатами конкурсу на заміщення вакантних 630 посад призначено 450 осіб. 93% призначених - правники або працівники які ніколи не працювали в прокуратурі. Як я й обіцяв, нова кров прийде і молода трава проб'є асфальт", - зазначив генпрокурор.

За словами Луценка, починаючи з 2015 року чисельність співробітників органів прокуратури скорочено на 4600 осіб, що становить майже чверть кадрового складу ГПУ.

"Ріст злочинності, спричинений війною безробіттям та дезорганізацією правоохоронних органів щороку збільшує кількість кримінальних проваджень. Минулого року ми вели близько 2 млн. таких проваджень. Нинішня чисельність працівників прокуратури максимально завантажена. Процесуальні керівники та слідчі сьогодні навантажені сотнями справ", - повідомив він.

Разом з тим Луценко зазначив, що збільшення зарплат працівників прокуратури дозволяє йому вимагати більшого від своїх підлеглих.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"З цього року розмір середньої заробітної плати прокурорів і слідчих зріс на 60%. Середня зарплата прокурора ГПУ тепер становить 23, 6 тис. грн, прокурорів регіональних та місцевих прокуратур – трохи більша за 15 тис. грн. Стартова зарплата в місцевій прокуратурі починається з 8 тисяч, але це має привести і до збільшення відповідальності. Це не захмарні цифри, але для людей, які хочуть працювати і націлені на результат професійної діяльності, ці цифри вважаю прийнятними", - підкреслив він.

Говорячи про очищення органів прокуратури Луценко повідомив про результати роботи Генеральної інспекції.

"Одним із перших результатів стало затримання заступника керівника Кіровоградської обласної прокуратури при спробі підкупу військового прокурора. Вважаю, що це серйозний рівень і це показує, що Генінспекція дійсно боротиметься не для статистики, а проти хабарництва серед впливових і високопоставлених прокурорів", - зазначив генпрокурор.

За підсумками роботи Геніспекції, до ЄРДР внесено відомості щодо вчинення співробітниками прокуратури 27 кримінальних корупційних правопорушень. До суду направлено 7 обвинувальних актів на 12 прокурорів-хабарників. Один уже засуджений з реальним терміном покарання, інші знаходяться на розгляді в судах.