Зараз відсоткова ставка за короткотривалими депозитами 15-27 відсотків річних. Півроку тому на короткотривалі вклади нараховували менше — 14-20 відсотків.

"У банків криза ліквідності. З 2014 року люди почали масово виводити гроші із фінустанов і купувати за них долари. Після того, як збанкрутувало понад 50 банків недовіра до банківської системи посилилася. Всі знову стали виводити гроші з депозитних рахунків", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

На його думку, фінустанови підвищенням відсотків на короткотривалі депозити хочуть залучити якомога більше грошей.

"Вони бачать тенденцію ринку. Багато українців бояться, що гривня ще більше знеціниться й тому несуть гроші лише на короткотривалі депозити. На довгі терміни мало хто кладе гроші", - говорить експерт.

Прибуток за відсотковою ставкою на короткотривалі депозити нараховують переважно щотижня, залежно від угоди. Поповнювати депозитні рахунки можна щотижня.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"За прибуток з короткотривалих депозитів також потрібно платити податок – 20 відсотків. Також відраховують 1,5 відсотки військового збору. Ці відрахування банк здійснює автоматично", - говорить "Знай" Олександр Сєдих, фінансовий директор компанії "Простобанк-консалтинг".

За його словами, зараз вигідно розміщати заощадження на короткотривалому депозиті. У разі стрімкого знецінення гривні їх можна буде забрати. Він радить розміщати гроші на 3-6 місяців.

"Короткотривалий депозит також дає можливість власнику швидко міняти прибутковість заощадження. Наприклад, ви побачили, що інший банк нараховує більші відсотки, можете перекласти гроші туди після закінчення терміну депозиту", - каже фахівець.

Крупні банки пропонують нижчі ставки – 11-17 відсотків річних, менші – 20-27 відсотків.

"Відсоткова ставка залежить не лише від розміру й консервативності фінустанови. Чим більший відсоток, тим більший ризик. Часто відсоткова ставка знижена у тих депозитних програмах, де діє багато опцій. Наприклад, щоденне нарахування відсотків, щоденне поповнення, інтернет-банкінг, можливість перервати угоду без втрати прибутку тощо", - говорить Олександр Сєдих.

Читайте також Банки відбиратимуть квартири за борги попередніх власників

Також ставки залежать від ліквідності банку та його кредитної політики. Чим гірше у банку справа з ліквідністю, тим більше йому потрібні гроші і тим вище він ставить ставки.

"Але банк може просто проводити таку політику на кредитному ринку – видавати дорогі споживчі кредити та кредитні картки, реальні ставки за якими сягають 80-100% і тому він може дозволити собі і високі ставки за депозитами, навіть якщо у нього все гаразд з ліквідністю і багато опцій за депозитними програмами", - каже фахівець.

Він радить вкладати у гривневий короткотривалий депозит.

"Пік падіння гривні вже минув. На жаль, вона знецінюватиметься й потім. Але це буде не так інтенсивно, як 2014-2015 року. Недоліком доларового вкладу є низькі ставки та втрата на переведенні депозиту в гривню. Також в багатьох банках зараз бракує іноземної валюти, тому можуть бути затримки виплати вкладу", - радить Олександр Сєдих.

Найбезпечніше тримати гроші у крупному банку, вважають у Міжнародному центрі перспективних досліджень.

"Ці банки більш системні. Існує менша ймовірність, що вони в односторонньому порядку змінюватимуть відсоткову ставку або збанкрутують. Та й відділень у таких банків більше. Зазвичай є багато банкоматів та налагоджена система інтернет-банкінгу. З ними зручніше як вкладати гроші, так і забирати", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Він радить обирати фінустанови із іноземним капіталом.

"Зазвичай такі більш готові працювати в умовах кризи. Однак треба добре перевірити походження банків. Бо, наприклад, ВАБ-банк теж позиціонував себе як іноземний банк. Але насправді лише частина його акцій належала іноземним компаніям. Загалом він був українським. Щодо російських банків, то справи в них не гірші, ніж у вітчизняних. Проте з політичної точки зору туди не варто нести гроші", - каже економіст.

Читайте також В Україні новий бум фінансових пірамід

Короткотривалий депозит менш вигідний за прибутковістю, ніж довгостроковий. Ставка за довгостроковим доходить до 30 відсотків. Проте у разі введення банку мораторію на дострокове зняття депозитів, короткотривалий депозит буде винятком.

"За умови, що цей короткотривалий депозит є ще й гнучким. Тобто можна у будь-який день поповнювати рахунок і знімати з нього гроші. Таке вже було 2004 року. З гнучких депозитів гроші видавали безперешкодно, бо це передбачено депозитним договором. До кінця цього року можуть ввести заборону дострокового зняття депозиту, такий пункт є в проекті банківської реформи уряду", - зазначає експерт.