Нацбанк планує зменшити обмеження розрахунку готівкою із 150 до 50 тисяч гривень. Про це йдеться в проекті постанови правління НБУ "Про внесення змін до постанови Правління НБУ від 06 червня 2013 року № 210". На думку розробників проекту, це забезпечить стабільне надходження готівки в банківську систему та прискорений перехід до безготівкових розрахунків.

"Така ініціатива ніяк не призведе до зменшення розрахунків у готівці. У нас більшість приватників розраховуються із своїми працівниками готівкою, найбільші інтернет-магазини — теж приймають лише готівку. В тому числі "Розетка", тому користі від цієї постанови буде мало", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Він вважає, що подібні постанови можна приймати лише в контексті змін на ринку грошей в державі.

"Нацбанк хоче до 2020 року скоротити використання готівки до 12 відсотків і контролювати витрати більшості українців. Це нормально, але потрібно починати із виведення зарплат із тіні й наведення порядку в сфері послуг. Адже більшість магазинів і сайтів не мають можливості приймати безготівкові платежі", - каже експерт.

Читайте також 42 відсотки української економіки - у тіні - Мінфін

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

На думку Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, проект постанови допоможе державі котролювати процес виділення субсидій.

"Всі платежі, більші 50 тисяч гривень, проходитимуть через банк. А значить, їх бачитиме фіскальна служба. Людям, які купуватимуть щось дорожче 50 тисяч гривень, субсидії не виділятимуть", - говорить експерт.

Нагадаємо, зараз підприємства мають право розраховуватися готівкою не більше ніж на 10 тисяч гривень у день. Фізособи - до 150 тисяч гривень.