Заява Нацбанку про ліквідацію Надра банку вранці 6 лютого стала очікуваним, але неприємним сюпризом для банківської системи України. Останній рік галузь звітує про закриття все нових і нових банків. Однак, радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ запевняє, що галузь можна не лише врятувати, а й дати потужний поштовх до розвитку.

- Сьогодні стало відомо про ліквідацію Надра Банку, який з 2009 року був у стадії тимчасової адміністрації. Чи не бачите ви політичної складової в цьому рішенні?

- Не бачу. Це наслідки того, що банк так і не оговтався від кризи 2009 року. Інше питання, чому рішення про ліквідацію так розтяглося. Скажімо, якщо виникають проблеми в невеликому банку, то ліквідація дрібного банку - не така складна справа. Якщо говорити про Надра Банк - це системний банк. Тільки приватним вкладникам повернуть 3,6 млрд. грн. Тому до його ліквідації готувалися довго і виводили із системи поступово.

- Фонд гарантування вкладів каже, що тільки за минулий рік було ліквідовано 35 банків, ще 20 перебувають у стадії тимчасової адміністрації. Як довго може тривати ця гонка "закриттів" і скільки банків вціліє?

- Якщо дивитися на ситуацію в цілому - банківська криза знаходиться приблизно на середині свого шляху. Закриття банків може тривати до кінця 2015 року. Не можна сказати, що в 2015 закриється ще 35 банків, як в 2014-му, але тенденція до вичищення ринку від "хворих" банків - очевидна. І це робота, яку не зробили під час попередньої кризи в 2008-2009 році, коли ці банки не ліквідували, а накачали грошима і залишили на ринку. Якщо б тоді діяли більш жорстко - ця криза ми б пройшли набагато м'якше. Тепер же ми увійшли в нову епідемію з ослабленим організмом. Тому нинішні дії по оперативному видаленню з ринку "поганих гравців" - правильні і необхідні.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

- Якщо банки продовжать ліквідувати в такому темпі, чи не зведеться їх кількість до 40-50, як кажуть деякі експерти? Нібито саме ця кількість банків є оптимальним для фінансового ринку України.

- Чув це думка не один раз і вважаю його глибоко помилковим. На моїй пам'яті така ідея "витає" вже років десять, причому її коріння завжди знаходилися в попередньому керівництві Національного банку. Логіка була проста: приберемо всіх зайвих, залишимо 10-20-30 великих гравців, яких ми будемо знати "в обличчя" і контролювати. Як показала криза 2008 року - немає таких великих банків, які не могли б не збанкрутувати в кризу, теза "великий системний банк не може померти" померла ще тоді. Така система нестійка і веде до монополізації ринку. Прямі наслідки монополізації - низькі відсотки на депозити, високі - на кредити, спекуляції з валютою та зарегульованість банківського обслуговування. Найбільш ефективний шлях для України - у розширенні банківського ринку.

- Про це всерйоз можна говорити в кризу?

- Можна і потрібно. Нацбанк повинен переглянути свою концепцію і зайнятися дерегуляцією галузі. Скажімо, зараз для отримання банківської ліцензії необхідно 500 млн. грн, а чинним гравцям доводиться постійно збільшувати капіталізацію у зв'язку з девальвацією, і це в кризу, і в малорентабельний бізнес. Потрібно розвивати систему місцевих, кооперативних, земельних банків. Якщо в тій же Росії - 500 банків, то в Німеччині - близько 3 тис. Банків, в США - більше 4 тис. фінансових установ. Значна їх частка - банки, які діють в межах одного штату або регіону і обслуговують спеціалізованих клієнтів. Таким банкам не потрібно, скажімо, купувати золото або проводити міжнародні фінансові операції. Нехай обслуговують фермерів або купують техніку в лізинг.

- Нинішня концепція розвитку Нацбанку цього не передбачає?

- Поки ми взагалі не можемо зрозуміти їх стратегію, вона тільки розробляється. Наскільки мені відомо, питань дерегуляції та розширення ринку на повістці немає. Я розумію, що зараз така ситуація, що Нацбанку не до концепцій чи планів розвитку, але дерегуляція - єдиний шлях для розвитку банківської галузі. Якщо ж ваги знову гойднуться до укрупнення і поповнення слабких банків грошима - це законсервує неефективну систему і поверне ще більш складною кризою протягом найближчих кількох років.