За одну ніч в Україні на 30% зросла вартість авіаквитків – сталося це в ніч з 5 на 6 лютого.
В прес-службі Міжнародних авіаліній України повідомили, що сталося це через зміну курсу долара.
"Ціна авіаквитків була напряму прив'язана до курсу долара. – Повідомили у компанії. – Перерахунок робився через міжнародну систему IATA. Вона автоматично перераховувала курс і він був прив'язаний до курсу Національного банку.
Так, як Нацбанк штучно утримував курс, котрий значно відрізнявся від реального курсу долара – банкам доводилося викручуватися за рахунок всіляких надбавок та комісій.
З 5 лютого Нацбанк відмовився від фіксованого курсу в 17,1 гривень і "відпустив" гривню. Її вартість на міжбанку сягнула 22,2 гривень за 1 долар. Система IATA уночі автоматично перерахувала курс.
На сайті Міжнародних авіаліній України ціни на авіаквитки вказані в доларах.
"Просимо зауважити, що ціни можуть відрізнятися від заявлених у зв'язку з коливаннями курсів валют. Доступність тарифу, який залежить від багатьох чинників, не гарантується. Авіакомпанія МАУ залишає за собою право у будь-який час без попереднього повідомлення змінювати заявлені тарифи і збори". – вказано на сайті компанії.
Суми можна також розрахувати у гривнях. Так вартість подорожі економ-класом в обидві сторони з Києва до Москви обійдеться в 3152 грн, з Києва до Харкова – 1909 грн, з Києва до Дніпропетровська – 2486 грн, з Києва до Івано-Франківська – 3397 грн.
Економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пояснює, що це не єдиний сюрприз, котрий очікує на українців.
"Зрозуміло, що перельоти прив'язані до долара – бо це співпраця з міжнародними компаніями, міжнародні рейси. – Каже експерт. – Але у нас ще чимало чого прив'язано до долара."
За прогнозами Олександра Охріменка вже днями підвищаться ціни на ліки – в Україні 50% ліків власного виробництва, та 50% імпортних медпрепаратів – а вони зараз потрібні щодня, поставки йдуть постійно, тому імпортери теж змушені підняти ціни.
"Вже поповзли угору ціни на бензин. – Каже Охріменко. – Бо його теж ввозимо з-за кордону і купуємо з валюту. Такі продукти харчування, як риба, чай, кава, рис – теж найбільше імпортуємо, тому імпортери продадуть запаси та ввозитимуть продукти за новими цінами."
З того, що повільніше дорожчатиме – автомобілі та побутова техніка. Зараз через кризу на них попит мінімальний. Тому на складі є запаси. Але нові партії імпортуватимуть уже за новими цінами.