Міжнародні резерви Нацбанку в минулому місяці зросли на $112 млн. Тепер у резервах - $10,375 млрд. Про це сьогодні розповів на прес-конференції Олег Чурій, заступник голови Нацбанку.

Поповнення золотовалютних резервів він пояснює тим, що у липні НБУ купив на міжбанківському ринку $163 млн.

"Основною причиною поповнення золотовалютних резервів стало те, що у Донецькій і Луганській областях заморозили конфлікт і він не розбурхує економічну ситуацію. Відтак не потрібно витрачати кошти із резервів на уникнення надмірних стрибків курсу", - пояснює "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Золотовалютні резерви НБУ зросли до 10 мільярдів доларів

Він вважає, що надалі збільшувати резерви буде складно.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"Зараз вони ростуть ще й через те, що Україна не купує російського газу, зменшені витрати на енергетику. З приходом холодів прийдеться знову повертатися до великого споживання газу. Також невідомо, якою буде військова ситуація на Сході", - каже експерт.

У серпня в Україну надійшов $1,7 млрд другого траншу за програмою EFF Міжнародного валютного фонду. Частину цих грошей спрямували на поповнення резервів НБУ.

"Міжнародний валютний фонд дає гроші під реформи. Йому важливо, аби ці гроші потім повернули. Тому програма МВФ EFF передбачає збільшення золотовалютних резервів НБУ до 18 мільярдів доларів, а в наступному році до 22 мільярдів",- пояснює фахівець.

Нагадаємо, у червні резерви НБУ зросли на $346 млн до $10,2 млрд.