Сьогодні Національний банк України встановив офіційний курс долара 21,08 грн. Це на 40 копійок менше, ніж минулого тижня. У банках і обмінниках американську валюту продають за 23 грн, а купують по 22, 8 грн.

Зміцнення гривні пов'язують із наданням Україні траншу МВФ $1,7 млрд, а також уникнення дефолту минулого місяця.

"Насправді ключовими у теперішньому зміцненні гривні є два фактори. Перший суттєве зменшення імпорту. Другий – близько 800 мільйонів доларів вливань в нашу економіку у вигляді військової допомоги, надісланих коштів для потреб поранених тощо. Імпорт різко почав падати після лютого 2014 року. Тоді долар подорожчав до 30 гривень і відповідно піднялася вартість всіх товарів. Люди стали менше їх купувати. Найістотнішим скороченням імпорту стало зменшення купівля російського газу та відмова від його поставок у червні. Щодо фінансової допомоги інших країн, то незалежно від того, витрачають ці гроші за цільовим призначенням чи ні, вони збільшують обсяг валютної грошової маси в Україні. Чим її буде більше, тим дешевшими будуть долари", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.

Читайте також Долар продовжує дешевшати

На його думку, до кінця місяця гривня може укріпитися ще на 10-15 копійок через продаж валюти на міжбанку українськими експортерами.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень
Показати ще

"У експортерів є 40 днів для продажу валютної виручки. Зазвичай вони відтягують це до останніх днів. Однак це не означає, що з вересня долар і надалі дешевшатиме", - зазначає експерт.

Читайте також Курс рубля сьогодні досяг "диявольського" рівня

До кінця року курс валют залежатиме від домовленостей із міжнародними кредиторами, обсягами закупівлі газу.

"Навряд чи у на вийде відмовитися від виплати частини міжнародних боргів. Також сумніваюся, що уряд прийме вольове рішення відмовитись від російського газу. А якщо влада ще й почне перед місцевими виплатами давати якісь соцвиплати, то маховик інфляції розкрутиться настільки, що до кінця року матимемо курс щонайменше 25 гривень за долар",- прогнозує фахівець.

Нагадаємо, найнижчим за всю історію України був курс 26 лютого – 30 гривень за долар.