Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі заявляє, що ліки в Україну будуть поставляти три міжнародні організації за сімома програмами.

За його словами, минулого тижня було досягнуто усних домовленостей, зараз на рівні експертів відпрацюються всі формальності і вже найближчим часом буде укладено договір.

"Ми плануємо підписати договір за два тижні, до 25 серпня, щоб вже у вересні розпочати процес закупівлі через міжнародні організації", – зазначив міністр, повідомляє Радіо Свобода.

Олександр Квіташвілі наголосив, що саме міжнародні організації швидко зможуть завезти в країну препарати, адже вони мають багаторічні контракти з виробниками та готову продукцію на складах.

Це дає змогу до кінця року закрити всі потреби, які є в країні, переконаний міністр.

Популярні новини зараз
Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Сім програм – це ВІЧ/СНІД, туберкульоз, імунопрофілактика, дитяча онкологія і гематологія, доросла онкологія, вірусний гепатит, гемофілія.

Читайте також: Квіташвілі пройшов люстрацію

"Чому ми вибрали ці сім програм? Тому що в минулому вони були найбільш проблемні. Ми постараємося, щоб всі ці програми пройшли через міжнародні організації, щоб раз і назавжди закінчити з дефіцитом у країні", – повідомив Квіташвілі.

Глава МОЗ додав, що після підписання договору наступного року процес закупівлі розпочнеться не влітку, а вже в лютому-березні.

У травні Рада дозволила закуповувати ліки через міжнародні організації.

У цьому ж місяці був зареєстрований проект постанови про звільнення Олександра Квіташвілі з посади міністра охорони здоров'я.

Міністр заявляв, що ініціативу про його відставку висловлюють через реформування системи закупівель лікарських засобів. За словами Квіташвілі, 70% законопроектів, (спрямованих на проведення медичної реформи), які подавав Кабмін до Верховної Ради, було провалено.

Водночас пацієнтські організації неодноразово звинувачували МОЗ у тому, що міністерство запізнюється із закупівлею ліків.