Передумов для дестабілізації ситуації на валютному ринку України немає.

Останні чотири місяці спостерігається позитивне сальдо поточних експортно-імпортних операцій, сказала в інтерв'ю журналу Фокус глава НБУ Валерія Гонтарєва.

"Сьогодні ми не бачимо передумов для дестабілізації ситуації. Чотири місяці поспіль рахунок поточних операцій не просто збалансований, а зводиться з профіцитом. А до березня сальдо було негативним", - говорить вона.

За словами Гонтарєвої, різке падіння гривні було пов'язане зі значним відтоком валюти з українського ринку.

"Наприкінці серпня 2014-го у нас зупинилися сотні підприємств Донбасу, які приносили валюту. Ми не тільки втратили 20% ВВП, а й залишилися без 30% валютної виручки. Плюс ми почали за валюту купувати вугілля, яке раніше добувалося всередині країни. Тому утримувати курс при такому шоковому розвитку подій у нас не було навіть фізичної можливості ", - сказала глава НБУ.

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Читайте також: "Курс гривні залежатиме від інвестицій в Україну та успішності АТО" - економіст

Гонтарєва зазначила, що Нацбанк планує наростити валютні резерви до $18 млрд до кінця року.