Сьогодні долар у банках продають за 23,1 грн, купують – за 22 грн. На міжбанківському ринку американську валюту продають за 21,65 грн, купують – за 21,55 грн. Офіційний курс НБУ на сьогодні – 21,39 грн. Останні кілька днів долар в Україні повільно, але росте. Сьогодн долар подорожчав на 1 копійку.

"Зараз як ніколи є всі ресурси стабілізувати курс. У нас поповнюються золотовалютні резерви, бюджет стає профіцитним, останні два місяці із бюджету не йдуть кошти на купівлю російського газу", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик компанії AFS.

Однак паралельно з цим, на його думку, зберігається велика ймовірність девальвації гривні.

"Це може бути через видачу соцвиплат владою перед місцевими виборами, поновлення наступу росіян на Донбасі та недосягнення компромісу щодо реструктуризації міжнародних боргів України. Звісно, вже гальмує зростання економіки й зміцнення гривні відсутність стратегії реформ нашого уряду. Вже останні півтора роки вже можна було б зменшити залежність від російських енергоносіїв шляхом дотування енергозаощадження в господарствах населення, очистити всі сфери від російських підприємств і капіталів, навести лад із підприємствами олігархів Ахметова і Фірташа. Деякі конфіскувати за борги і ухиляння від податків", - вважає експерт.

Читайте також "Курс гривні залежатиме від інвестицій в Україну та успішності АТО" - економіст

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Він прогнозує середній курс у вересні 23,5-24 грн. У грудні – 25-25,5 грн.

"Це оптимістичний прогноз. На жаль, меншим він не буде. Адже через знецінення гривні в лютому пішла хвиля підняття цін на товари. Оскільки посередники й виробники піднімають ціни поступово, то й гривня девальвує впродовж року", - зазначає Володимир Марченко.

Нагадаємо, минулого тижня гривня росла відносно долара. Її курс укріпився на 40 копійок.