В Київському метрополітені з'явилася спеціальна кінологічна служба – вперше чергувати на станціях, "обнюхувати" підозрілих та знаходити зброю почали спеціально навчені вівчарки.

Нові співробітники охорони метрополітену дістаються до роботи на автомобілі, їх робочий день триває шість годин, пошук підозрюваних вони вважають грою, а співробітниці підземки діляться з ними бутербродами.

Майже щодня собак можна побачити на центральних станціях та платформах метро. Наприклад, на "Майдані Незалежності", "Хрещатику" та "Вокзальній". Ми дізнавалися, як їх вчили працювати в підземці та що вони вміють.

"Торік постійно були повідомлення про "мінування" метро. Для пошуку "вибухівки" залучали собак з інших підрозділів міліції. Потім зсувалося, що дзвінки робили "жартівники" з підконтрольних терористам територій на Сході країни. Але керівництво київської міліції вирішило створити кінологічний центр спеціально для метрополітену, роботу почали в жовтні", - розповідає начальник кінологічного центру лінійного управління метрополітену МВС Києва Микола Куцук.

Тренувальна база, де мешкають та навчаються собаки, знаходиться неподалік метро "Житомирська". З одного боку ліс, з іншого військова частина. На території центру є майданчик та дерев'яні вольєри. На кожному табличка із ім'ям та роком народження. По написах дізнаємося, що Яні, Тім, Курт, Люсі та Зіта зараз на чергуванні, декілька скачуть по вольєрах, а дехто відсипається після роботи. Микола Куцук розповідає, де взяли псів та як тренували.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

"В МВС є спеціальний племінний розплідник. В кожного собаки хороша родословна. Сюди на службу ми відбирали найкращих. Взагалі, вівчарки ідеально підходять для такої роботи. Вони мають добрий нюх, розумні та дисципліновані. Лабрадори, наприклад, теж хороші нюхачі, проте вони дуже добрі. Але, якщо кого-небудь потрібно буде затримати, вони швидше залижуть до смерті, ніж затримають", - жартує міліціонер.

Специфічні умови роботи під землею собаки вивчали в підвалах та коридорах, а сходи та ескалатор їм заміняли спеціальні гірки, бар'єри та тунелі на тренувальному майданчику. Коли пси вперше потрапили на платформу та побачили потяги, в них затремтіли ноги. Проте за день-два звикли і до цього. Кожна вівчарка працює в парі із міліціонером, який теж проходив спеціальну підготовку.

"Для того, аби навчити знаходити вибухівку, зброю чи наркотики, собак вчать грати в "апортики". Це улюблена іграшка, наприклад, м'ячик, який вона вміє добре шукати. Після того, як вона навчилася його знаходити, додаємо речовину із запахом наркотиків чи спеціального масла для зброї. За деякий час собака вже буде шукати саме цей запах. Бо думає, що там захована її улюблена іграшка. І пошук небезпечних речей для неї гра", - розказує секрети роботи Микола Куцук.

Собаки, коли знаходять щось заборонене, не гавкають, а сідають поруч і заглядають очі. Вівчарка Дана знайшла в чоловіка на метро "Харківська" гранату. Працівники міліції кажуть, що 20-річний житель Сумської області йшов із великими сумками та нервував. Собака обнюхала сумки та винюхала в речах бойову гранату "РГД-5". Хлопець виправдовувався, що знайшов та хотів взяти на рибалку. До цього службові пси вже допомагали затримувати чоловіків із патронами, сигнальними ракетами та наркотиками. Дістаються на роботу собаки спеціальним автомобілем, зранку їх розвозять на станції. Робочий день триває не більше шести годин на добу. Потім їх повертають до вольєрів, годують та дають можливість відпочити. Але, якщо у собаки поганий настрій або в дівчат починаються критичні дні, їх залишають у центрі.

"Годуємо підопічних кашею на бульйоні, додаємо м'ясо. Сухі корми даємо тільки, коли пси хворіють. А на чергуванні напарники діляться з ними бутербродами. Ще працівники метро полюбили нових колег, часто приносять ковбасу, чи пригощають чимось смачненьким", - додає кінолог.