Служба безпеки України виклала в мережу відео затримання терористів, котрі влаштували вибух у Харкові, 22 лютого. Нагадаємо, що після теракту у Харкові під час урочистого мітингу, присвяченого річниці Євромайдану стався вибух, унаслідок якого загинуло 4 людини та ще 10 було травмовано.

Спецоперацію з затримання терористів СБУ та МВС України проводили спільно. Затримати п'ятьох учасників злочинного угрупування оперативникам вдалося тільки на 5-ту добу. Про це повідомив речник Служби безпеки Маркіян Лубківський.

"Ми затримали п'ятьох громадян України. – Каже Лубківський. – Їхня група - одна з ланок терористичної організації "Оплот". За теракт їм заплатили 10 тисяч доларів".

Служба безпеки встановила, що всі підозрювані – мешканці Харкова та Харківської області. Вік наймолодшого – 28 років, найстаршого – 42 роки. Терорист, який безпосередньо привів у дію вибухівку – колишній співробітник спецпідрозділу "Беркут".

"Вони ще весною були завербовані Російською Федерацією. – Каже Маркіян Лубківський. – Їздили до Бєлгороду для отримання завдань. Там їм обіцяли винагороду та безпеку".

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Оперативники встановили, що напередодні теракту злочинці отримали від російських спецслужб протипіхотну осколкову міну. Передав її їм росіянин Микола. В міні було закладено 2 кг тротилу.

"Приводили в дію міну за допомогою мобільного телефону. – Каже Лубківський. – Один з угрупування слідкував за колоною та повідомляв іншим про її рух".

Троє учасників безпосередньо приймали участь у здійсненні теракту, ще двоє були водіями.

Під час обшуку у підозрюваних вилучили гранати та набої до автоматичної зброї.

Зараз по усім учасникам відкрито кримінальне провадження за статтею 258 ч.3 "Терористичний акт, що призвів до загибелі людей". Слідство триває, підозрювані дають свідчення.