Сьогодні Нацбанк визнав неплатоспроможними одразу три банки - "Кредитпромбанк", "Омега Банк" і крупний "Дельта Банк". Із січня цього року ці банки мали статус проблемних й НБУ призначив тимчасову адміністрацію для кожного з них.

"Ці банки вже майже рік затримували вклади своїм клієнтам, віддавали їх частинами та вели неефективну фінансову політику, - вважає Олексій Лупоносов, доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.com.ua. - У ці банки можна було б влити додаткові гроші й відновити, як це було із "Надрою", "Родоводом" та іншими. Але цього разу НБУ вчинив правильно, що не зробив цього, а просто закрив ці фінустанови. Зараз в Україні 176 банків. За останні десять років, за винятком минулого року, жоден із них не визнаний банкрутом. У США протягом минулого року закрили 5 банків. У економіці й банківській системі США справи не можуть бути гіршими, ніж у нас. Але в них банки чомусь закривалися, а у нас - ні. Вся проблема в тому, що українські фінустанови належать олігархам та депутатам. За реальними показниками багато українських банків треба було б закрити ще кілька років тому. Але їхні власники підробляють фінансову звітність, а Нацбанк через статус власників заплющував на це очі. В результаті в нас під прикриттям банків і зараз діють фінансові піраміди. Саме через це були затримки із виплатами вкладів у кризовий 2008 рік. Але після того жодного власника банка не покарали й не засудили".

Протягом наступних трьох місяців клієнтам неплатоспроможних банків виплачуватиме вклади Фонд гарантування вкладів.

"92-94 відсотки вкладників тримали у цих фінустановах суми до 200 тисяч гривень, тому вони отримають свої гроші. Тим, хто поклав більше, відшкодують лише 200 тисяч".