Із завтрашнього дня в Україні розпочинається другий етап четвертої хвилі мобілізації. Цього разу планують добрати тих, кого не вдалося призвати першого разу. Перший етап було виконано на 90%. За планами Міноборони, під час четвертої хвилі, котра триватиме 210 діб заплановано призвати до війська 50 тисяч чоловіків. І ще стільки ж, якщо буде загострення ситуації на сході країни.
"Ми доводимо планове завдання до виконавців – роботодавців, керівників підприємств та голів сільських і селищних рад. Якщо план по мобілізації не виконаний, то за це несе відповідальність не тільки військкомат" – каже військовий комісар Тернопільського обласного воєнкомату Володимир Катинський.
"Як же я можу взяти з села дві-три людини? Я ж усіх в селі добре знаю, і вони мене теж. Прийду і скажу - твого сина відправимо в армію, а інших залишимо? Як же я в очі буду дивитися матері, якщо її дитина не повернеться?" - Запитує сільський голова одного з сіл Кіровоградської області, Новоархангельського району.
Четверта хвиля мобілізації у країні проходить обережніше. Якщо раніше на село могли прийти 20 – 30 повісток і це призводило до масових бунтів селян, цього разу у військкоматах обіцяють, що з кожного невеликого населеного пункту мобілізовуватимуть по 2 – 4 особи, аби попередити такі бунти.
"Мобілізація дуже потрібна. – Каже директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак. – Передусім для того, аби здійснити ротацію кадрів на фронті. Але держава погано стимулює людей для того, аби вони йшли у військо. Занизька оплата військових, бюрократична машина, котра не дозволяє отримати пільги мобілізованим та їхнім родинам, інформаційна війна. В таких умовах держава змушена підключати адміністративний ресурс та водити певні заборони – як от обмеження виїзду без довідки з військомату".
Під час другого етапу військові комісари запланували виконати план першого етапу. Мобілізовані у січні уже почали 26-денне навчання в учбових центрах Збройних Сил Україні – у Полтаві, Житомирі, Василькові, селищі Десна та Старичі.