Повстанський архів випадково знайшли 17 березня в Козівському районі на Тернопільщині. Серед документів – некрологи, протоколи допитів агентів НКВС та інформація про агентів ОУН, які працювали під псевдонімами у 1945-1949 роках.

"Схованку знайшли місцеві жителі на околиці лісу у бідоні. Виявилося, що ОУН займалося, крім боротьби із радянською владою, боротьбою із злочинністю, тобто виконували обов'язки своєрідної міліції", - сказав "Знай" керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

Серед документів – інформація про більше ста загиблих повстанців, протоколи допитів радянських агентів та інформаційно-пропагандистські листівки. Серед знайдених паперів багато трофейних радянських документів, які були вилучені у арештованих співробітників НКВС - червоноармійські квитки, комсомольські квитки, документи.

Архів дуже добре зберігся, але вимагає часткової реставрації. Після обробки документи передадуть до архіву Центру досліджень визвольного руху у Львові. Згодом їх оцифрують і виставлять в Інтернеті для загального користування.