Кабмін затвердив спеціальну картку, яка замінить внутрішній паспорт. Про це сьогодні розповів заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.

"Уряд вчора затвердив картку, що має заміняти внутрішній паспорт", - каже чиновник.

Електронні внутрішні паспорти діють в 90 країнах світу. Вони зручні та менше псуються. Містять основну інформацію про людину – прізвище, ім'я, ким та де виданий. Систему ID-карток декілька років тому запровадили в Грузії.

Українка Станіслава, яка переїхала в Грузію розповіла, що в там документи називають "пірадоба".

"Це ламінована картка, яка містить чіп. В кожної людини є свій номер, по якому держслужби бачать інформацію", - каже українка.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Додає, що всі дані про громадянина містяться в єдиному електронному реєстрі.

"Але про доступ до них не потрібно хвилюватися, він безпечний. Бо в кожної служби свій код, через який вони бачать тільки ту інформацію, яка їм необхідна. Наприклад, міністерство юстиції буде бачити інформацію, важливу для них, міграційна служба тільки те, що вони повинні бачити, а поліція – інші дані", - пояснює "Знай" грузин Іло Глонті, який впроваджує реформи в Рівненській області.

Додає, що жителі країни не носять автомобільні права. Всю інформацію поліцейські можуть побачити на своїх планшетах. Якщо загубив документи, то в будь-якому місті Грузії видадуть нові.

"Якщо втратив дорогою закордонний паспорт, то можна звернутися до представництва Мінюсту та отримати новий за 15 хвилин. Для цього достатньо показати пластиковий паспорт. З ним можна їздити в Туреччину, а в перспективі - в країни Європи. Також, зараз розробляється можливість підключення до цієї картки банківських карт, зарплатних, кредитних та депозитних", - уточнює Іло.

В держпідприємстві "Документ" кажуть, що поки такі картки в Україні не оформляються.

"Для того, аби їх запровадити, потрібен час", - пояснив "Знай" речник підприємства з міграційно-паспортних послуг Володимир Поліщук.

В Міграційній службі уточнили, що закон про картки було прийнято ще 2012 року.

"З того часу він не мінявся, а картки так і не впровадили. Коли цього року вони з'являться – залежить від фінансування", - уточнює спікер Державної міграційної служби Сергій Гунько.

За прогнозами експертів, картки можуть ввести наприкінці цього року.