Більшість банків вже не видають кредитів на житло та автомобілі. Ті банки, які займаються кредитуванням, дають кредити під високі відсотки. Наприклад, автокредити оформлюють не менш як під 20% річних, іпотеку – під 23-27%. Вимагають перший внесок понад 50% від вартості.

"Це не дивно, адже понад 30 банків закрилися минулого року. Ті, що лишилися, не мають вільних грошей. Банківська система завжди працювала й працюватиме за однією схемою – одні люди несуть гроші в банк на депозитний рахунок, інші приходять у фінустанову брати кредит. Оскільки за попередній і цей рік був рекордний відтік банківських депозитів – 126 мільярдів гривень, то банки просто не мають грошей, які б вони могли позичити на довгий період", - розповідає Олексій Кущ, радник голови Асоціації українських банків.

На відновлення банківського ринку потрібно щонайменше 2 роки.

"Навіть якщо зараз банкам дати грошей на відновлення платіжної можливості вони одразу не стануть видавати кредити. Адже для них лишається великий ризик, що через політично-військову ситуацію люди достроково забиратимуть депозити, інші клієнти не сплачувати внески за кредитами. Це може привести до банкрутства фінустанови", - говорить фінансист.