Суд Амстердама включив Україну в процес по поверненню експонатів "скіфського золота". Про це повідомила прес-служба посольства України в Нідерландах.

Питання про українські пам'ятки культури, які перебувають в кримських музеях, з'явилася після анексії півострова Росією.

Виставка скіфського золота проходила в нідерландському археологічному музеї імені Аллард Пірсона в Амстердамі з лютого по вересень минулого року.

На виставці були представлені об'єкти з п'яти українських музеїв, чотири з яких розташовані в Криму. Єксперти амстердамського суду провели аналіз законодавства щодо того, якій країні мають бути возврашени експонати.

На даний момент остаточного рішення не прийнято. Україна повинна до 20 травня подати пакет документів як сторона суднового процесу.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Міністр культури України В'ячеслав Кириленко зазначив, що всі культурні цінності в Криму є власністю України. Юристи роблять все можливе для повернення золота, але цьому процесу заважають російські законодавці.

"Питання повернення скіфського золота виник не відразу, оскільки тільки недавно з бюджету виділили кошти на послуги голландських журналістів, які займуться поверненням експонатів", - повідомила "Знай" Єлизавета Ясько з Українського кризового медіа центру.

Про необхідність повернення "скіфського золота" вперше заявила директор Музею історичних коштовностей України Валентина Строкова.

"Заява МЗС України про те, що експонати є власністю України, направили до суду Амстердама ще в травні минулого року. Процесом з повернення експонатів займається межведомтсвенная група, створена в Міністерстві юстицій. Рішення суду про взяття України як третьої сторони на процес щодо "Скіфського золота" дуже важливе, тому що дає можливість повернути експонати на історичну батьківщину. Завтра в Міністерстві юстицій відбудеться засідання робочої групи за участю п'яти міністерств, де будуть розроблені наступні кроки України в цьому процесі.", - розповіла "Знай" Валентина Сткрокова.