У Німеччині у віці 87 років помер володар Нобелівської премії 1999 року з літератури письменик Гюнтер Грасс

Про це повідомила німецька газета Die Welt.

Німецький письменник останні роки життя провів у околицях Любеку, де і помер з причин, які не повідомляються.

Після дебютного і найвідомішого роману "Бляшаний барабан", що вийшов у 1959 році, Гюнтер Грасс отримав світову популярність. Він був першим із німецьких письменників, який після Другої світової війни отримав міжнародне визнання.

Читайте також: Жадан презентує книгу "Життя Марії" у 33 містах

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

У 1960 році журі літературної премії Бремена хотіло присудити свою премію роману "Бляшаний барабан", але сенат міста виступив проти цього.

У 1979 році роман екранізував режисер Фолькер Шльондорф. Фільм "Бляшаний барабан" отримав головний приз Каннського кінофестивалю - "Золоту пальмову гілку" , а також "Оскара" як кращий іноземний фільм.

Другий роман письменника "Кішки-мишки", дія якого відбувається під час другої світової війни в Данцигу і в якому розповідається історія юного йохима Малка, викликав скандал.

Гессенський міністр праці та охорони здоров'я, через описані в романі сцени онанізму, зробив запит у федеральні органи нагляду про перевірку роману щодо аморальності змісту. Після численних протестів громадськості та інших письменників запит відкликали.

У 1985 році Грасс працював разом із джазовим музикантом Гюнтером Зоммером. Вони випустили багато незвичайних записів, на яких письменник читає свої твори під музику джазиста.

У 1990 році він активно виступав проти возз'єднання Німеччини - ФРН і НДР. Грасс вважав, що об'єднана Німеччина може відродитися як войовнича держава.

Письменнику вручили Нобелівську премію в галузі літератури у 1999 році.