Депутати Київської міської ради працюють на громадянських засадах. Проте їх утримання обходиться бюджету міста у 40 мільйонів гривень.

Про це заявила регіональний координатор Громадського руху "Чесно" Ірина Федорів.

"На кошти общини депутати можуть утримувати свої громадські приймальні, наймати туди співробітників, оплачувати комунальні послуги, зв'язок та канцелярію. Законодавством передбачено, що кожен депутат може отримати з бюджету 200 тисяч гривень на виконання доручень своїх виборців. Майже пів мільйона в КМДА витрачають на роботу з відділами, фракціями, позафракційними депутатами" - каже Федорів.

Усього в КМДА 120 депутатів. За підрахунками активістів, на кожного з них передбачено більш, як 360 тис. грн. на рік.

У прес-службі КМДА пояснюють, що на усі видатки з бюджету депутати зобов'язані скласти кошториси. Надати квитанції та чеки. Якщо це допомога фізичній особі, надати ще й копії паспорту та ідентифікаційного коду.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук здивований такою цифрою.

"30 тисяч гривень на місяць на одного депутата – це забагато. Якщо брати до уваги європейський досвід, то там місцевим депутатам компенсується час на роботу під час сесій і у комісіях рад. Але ця компенсація не перевищує середньої вартості часу звичайних робітників у тих же муніципалітетах", - каже Ткачук.