Уряд вивів непідконтрольну Україні зону на сході з загального енергетичного ринку держави. Тепер енергокомпанії повинні закуповувати електрику у місцевих компаній і вести її окремий облік.

Таку постанову прийнято 7 травня 2015 року. Вона діє до повного відновлення конституційного ладу України на неконтрольованій території - йдеться в документі.

Згідно з постановою, диспетчерське управління виробництвом, передачею, розподілом і постачанням електричної енергії, а також її передача магістральними та міждержавними електричними мережами на неконтрольованій території здійснює Донбаська електроенергетична система.

Крім цього, згідно з документом, компаніям окупованих територій заборонено продавати електрику в регіони, контрольовані українською владою. Перетоки електроенергії між окупованою частиною Донбасу та України оформляються окремими договорами.

Також Кабмін постановив, що порядок, механізм та принципи взаємодії суб'єктів електроенергетики всередині окупованій частині Донбасу визначаються багатосторонніми договорами. Розрахунки між компаніями всередині окупованої зони йтимуть в безготівковій та готівковій грошовій формі. Порядок цих розрахунків визначається багатосторонніми договорами.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Кабмін зобов'язав енергопостачальні компанії "ДТЕК Донецькобленерго" і "Луганське енергетичне об'єднання" вести окремий бухгалтерський облік господарської діяльності для окупованих, і окремий - для проукраїнських територій.

Читайте також: Медведєв постачатиме газ у ДНР та ЛНР

Раніше було затверджено список електростанцій окупованих територій, з якими Міненерго планувало припинити розрахунки. У цьому переліку - такі підприємства:

- Старобешівська ТЕС ("Донбасенерго"),
- Зуївська ТЕС (ДТЕК, бізнесмена Ріната Ахметова),
- Зуївська експериментальна ТЕЦ,
- Енергоустановки "Донецького метзаводу", "Ясинівського коксохімічного заводу", "Алчевського коксохімічного заводу", "Горлівського коксохімзаводу", "Макіївського метзаводу", "Алчевського меткомбінату", "Єнакіївського метзаводу", "Макіївкоксу",
- ТЕЦ ВАТ "Силур",
- Енергетичні установки концерну "Стирол" (бізнесмена Дмитра Фірташа), комбінату "Каргіл" і "ТПК Укрсплав".