Сьогодні американська валюта подешевшала на 1,1 гривню. Тепер на міжбанку її продають за 21,2 грн, а купують – за 20,9 грн. У банках і обмінних пунктах долари продають за 23 грн, купують за 21,2 грн. Це на 50 копійок дорожче, ніж вчора.

"У обмінниках валюта подорожчала, бо на міжбанку вчора її купували дорожче. Так завжди буває. Після того, як дорожчає на міжбанку за день-два дорожчає і на роздрібному ринку валюти. Думаю, така вартість валюти у банках та обмінниках протримається 7-10 днів. Після цього її ціна повернеться до рівня минулого тижня", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Матеріал за темою НБУ обвалив курс гривні на міжбанку

Курс долара коливається через збільшений або зменшений попит на валюту.

"Мені важко сказати, які фактори конкретно призвели до пониження курсу долара. Це могла бути затримка валюти експортерами, можливо, після довгих вихідних і затишшя в ділових центрах потреба у валюті збільшилася. Також ймовірною причиною є те, що прогнози міжнародних аналітиків щодо економіки України. Зараз вони невтішні. Тому іноземні інвестори намагаються закупити якомога більше доларів, аби мінімізувати валютні ризики", - говорить експерт.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Він прогнозує і в подальшому такі коливання.

"Вони можуть бути ще більшими. Бо залежать зараз не лише від економічної ситуації, а й від військової. Як тільки вона почне загострюватися, долар дорожчатиме, гривня дешевшатиме. Це відбуватиметься через збільшений попит на долари як з боку приватних підприємств, так і населення. Не виключено, що із поновленням боїв із російськими загарбниками долар може подорожчати і на дві гривні. Однак, якщо ми проводитимемо успішні операції, гривня не похитнеться", - прогнозує Олександр Жолудь.

Нагадаємо, вчора долар 1,5 доларів. Валюту в обмінниках і банках продавали за 22,5 грн, а купували за 21 грн.