Косівський лісничий Петро Пліхтяк при відновленні криївки у селі Пістинь відкопав бідон, у якому знайшов архіви Української повстанської армії Коломийського та Косівського районів.

"Там листівки, накази, розпорядження, описано діяльність організації, перелік вчителів, яких завербували націоналісти, аби вони школярам передавали інформацію, навіть списки зрадників. Ці документи лежали в землі в бідоні 65 років", — розповів Петро Пліхтяк.

Чоловік розповів, що паралельно вивчає діяльність УПА в цих краях та понад вісім років самостійно відновлює криївки, оброблює документи, які знаходить, робить архів.

Він повідомив про знахідку всім відповідним службам, копії документів віддав історикам, але оригінали зберігає. Він вважає, що такі раритетні документи є надбанням громади, а не держави.

Нагадаємо, що під час Другої Світової війни на Західній Україні сформувались бойові загони ОУН-УПА, які відстоювали незалежність країни. 9 квітня Верховна рада визнала борцями за незалежність УПА, УНР та інші організації ХХ століття.

Популярні новини зараз
Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою
Показати ще

Матеріал по темі: На Львівщині знайшли масове захоронення вояків УПА