Проти суддів та працівники правоохоронних органів віднині зможуть проводити таємне досудове слідство. Аби ефективно боротися з судовою корупцією, самих підслідних сповіщати про це не будуть. Отримати дозвіл на слідство проти, наприклад, київського судді можна буде в будь якому іншому обласному суді.

"Необхідно дозволити негласні слідчі (розшукові) дії щодо суддів, прокурорів, працівників інших правоохоронних органів як засіб уникнення впливу корупційної складової на ухвалення процесуальних рішень", - ідеться у пояснювальній записці автора законопроекту Юрія Луценка.

У Верховній Раді сьогодні 252 народних депутати підтримали відповідні зміни до Кримінального кодексу. Експерти вказують на можливість вибіркового правосуддя, яке закріплюєт цей закон.

"Незалежні від нинішньої влади судді першими підпадуть "під роздачу". З одного боку, цей закон може стати засобом очищення суддівських рядів, з іншого – методом примусу до зразкової поведінки", - сказав "Знай" політолог Андрій Золотарьов.

Експерт вважає, що опозиційні фракції парламенту оскаржуватимуть закон.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Закон містить певні протиріччя з Конституцією. Якщо позов програють в Конституційному суді, Європейський суд з прав людини майже стовідсотково визнає його антиконституційним. Навіщо приймати такі закони – велике питання до президентської фракції", - вважає Золотарьов.

Читайте також: Рада дозволила заарештувати трьох суддів

Нагадаємо, в середині травня Окружний адміністративний суд Києва відмовився забороняти Комуністичну партію України. У відповідь, Мін'юст зажадав притягти до відповідальності суддів Помазанова, Алексєєву і Сторожука за це рішення.

29 травня Генеральна прокуратура звернулася до Верховної Ради за дозволом затримати суддів Господарчького суду Одеської області Павла Меденцева за хабар. Обидва конфлікти досі не вирішені.