Останнім часом на ринку працевлаштування побільшало колишніх офісних працівників. На кожну вакансію припадає близько 5-7 фахівців, констатують експерти працевлаштування "Хедхантер".

Причиною є скорочення співробітників для зменшення витрат і закриття представництв іноземних компаній в Україні.

"У міжнародні компанії зараз потрапити складніше. Але якщо добре підготуватися, це реально", - говорить "Знай" Вікторія Котлярова, експерт ринку працевлаштування порталу jobs.ua.

Вона розповідає про співбесіди та відбір працівників у крупні корпорації.

Матеріал за темою Українські офісні працівники не проти працювати в полі – опитування

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В потужних міжнародних представництвах співбесіди влаштовують у три-чотири етапи. На першому людину перевіряють письмовими або електронними тестами. На другому з нею розмовляє менеджер з підбору персоналу. На третьому – безпосередній керівник, на четвертому – корпоративна служба безпеки.

"На співбесідах нерідко питають про історію фірми, її представництва в різних країнах, походження логотипу, засновників. Коли питають про недоліки попередньої роботи, хочуть почути, що шукач в майбутньому говоритиме про їхню компанію. Можуть запитати, чим ви займалися на попередній роботі. У цьому випадку не потрібно перераховувати свої обов'язки. Треба говорити, що ви запроваджували. Все має виглядати результатом", - розповідає Вікторія Котлярова.

Менеджери з підбору персоналу деяких компаній практикують проведення стрес-тестів.

"Людина тільки заходить на співбесіду, а на неї кричать з порогу, критикують. Зазвичай таке влаштовують в колекторських компаніях, на посадах, пов'язаних із спілкуванням", - каже експерт.

Вікторія Котлярова радить ретельно готуватися до співбесіди. Вивчити історію компанії, ассортимент продукції. Орієнтуватися у відділах і структурних підрозділах.

"Візьміть тиждень відпустки на основній роботі і ходіть щодня по співбесідах. Тоді будете поводитись більш вільно. Зникне страх сказати щось не те перед менеджером з персоналу. Варто й самому ставити питання про дрескод, оплату прації, оплату понаднормової праці, відпустку, бонуси тощо. Якщо цього не робити, роботодавець подумає, що людина інертна", - каже фахівець.