Вчені з Британії провели цілий ряд експериментів, які підтвердили, що шимпанзе здатні цілеспрямовано готувати їжу. Більше того, вони можуть навіть відмовлятися від сирої їжі на користь приготованої.

Дослідники вибрали шимпанзе тому, що вони дуже подібні до людини. Результати експерименту показали, що у тварин є всі необхідні для готування когнітивні здібності. До них відносяться також уміння планувати, яке потрібне для приготування термічно обробленої їжі.

Щоб убезпечити сам експеримент вчені використовували миску з фальшивим дном і в приховане відділення ховали приготовлену картоплю. Шимпанзе повинні були класти в миску сиру картоплю, а після струшування з неї б випадав вже готовий продукт.

Вчені хотіли дати тваринам можливість використовувати туристичний газовий пальник, але передумали, бо мавпи могли постраждати через необережність.

В експерименті брали участь шимпанзе, народжені в дикому середовищі. Спостереження показали, що 85% мавп були готові чекати хвилину поки їжа готувалася в мисці.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Читайте також: Більшість котів є шульгами - вчені

Близько половини піддослідних робили певні запаси картоплі в тому випадку, якщо вони розуміли, що буде можливість її приготувати.

Враховуючи результати експерименту, вчені вважають, що далекі предки людей теж мали подібними навички, коли навчилися видобувати вогонь.