Євросоюз надасть Україні 1,8 мільярди євро кредиту. Відповідний меморандум ратифікували сьогодні депутати Верховної Ради України. Гроші надійдуть трьома траншами по 600 мільйонів євро. Відсоткова ставка кредиту – 2% річних.

"Це макрофінансова допомога. Ці гроші Україна має повернути через 10 15 років", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст із консалтингової компанії AFS.

Матеріал за темою Міжнародні кредитори не захотіли вибачити Україні борги

Перший транш надійде в Україну вже влітку цього року. Наступні перерахують до кінця 2016.

"З одного боку, такі гроші зараз нам дуже потрібні і це добре, що Євросоюз погодився їх нам надати за низькими відсотками і на довгий термін. З іншого боку, позика ЄС виглядає, як цукерка для заспокоєння дитини. Європейці відкуповуються від вимоги України списати борги та від відповідальності за окупацію наших територій. Європейські чиновники прекрасно розуміють, що в Україні гинуть люди не тільки через росіян. А й через недієві європейські санкції і їхній страх дати відкоша Москві", - вважає експерт.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Цього року Україна має віддати міжнародним інвесторам 4 мільярди доларів, із яких 3 мільярди – Росії.

"Хоча ЄС до кінця року й не надасть всієї суми кредиту, їхні гроші суттєво зменшать навантаження на наш бюджет при цьогорічній сплаті боргів. Повернення кредитів 2015 року ніяк не вплине на обсяги золотовалютних резервів. Як наслідок курс долара та ціни до січня 2016 року лишаться приблизно такими, як зараз", - прогнозує економіст.

Нагадаємо, минулого тижня канадський уряд повідомив про виділення у Україні 5 мільйонів доларів на розвиток правоохоронних органів України.