Три мільйони українців зможуть ініціювати проведення загальноукраїнського референдуму. У Верховній Раді сьогодні зареєстрували Закон "Про всеукраїнський референдум". Згідно з ним, громадяни зможуть зобов'язати чиновників міняти кордони України, переглядати положення трьох глав Конституції і скасовувати діючі закони.

"Референдуми зможуть проводити за народною ініціативою. Для цього ініціативній групі потрібно зібрати три мільйони підписів. Обмежень по часу нема. Ініціювати проведення референдумів можуть також політичні партії", - заявляла під час презентації закону експертка Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко.

Для визнання результатів референдуму, в ньому повинні взяти участь не менше 50% зареєстрованих в Державному реєстрі виборців.

"Робота над новим законопроектом тривала більше року. Він не розроблявся в Адміністрації Президента чи якоюсь однією політичною силою. Закон народжувався на засіданнях робочих груп, круглих столах, в дискусіях кращих юристів. А замовником його виступає ромадянсгьке суспільство. Саме все це і дає йому усі шанси стати інструментом для народовладдя", - сказала про закон депутатка від Блоку Порошенка Світлана Заліщук.

Тепер документ має пройти обговорення у Комітеті з питань правової політики та правосуддя, який очолює однопартієць авторів законопроекту Руслан Князевич. Розробкою законопроекту керує очолював Олександр Черненко. Він представник від пропрезидентського блоку.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Читайте також: Порошенко готовий провести референдум стосовно вступу України до НАТО

Закон зобов'язує ЗМІ надавати однакову кількість ефірного часу чи газетних шпальт для представлення позиції різних сторін. Пряма агітація має розміщуватися виключно у рекламних блоках і оплачуватися з спеціальних фондів ініціаторів проведення референдумів.

"Нова редакція закону не допускає можливості узурпації влади через референдум, як це відбулося у сусідній Білорусі, в колишніх республіках СРСР в Середнійї Азії, в Азербайджані. Необхідно якомога швидше скасувати чинний Закон про референдум і ухвалити нову редакцію, яка виключає ризики узурпації влади", - зазначала експерт Коаліції "За чесний референдум" Світлана Конончук.

Нагадаємо, що протягом останнього року президент Порошенко обіцяв три референдуми: в березні – про другу державну мову, в квітні – про державний устрій України і вступу до НАТО.