На Сонці вже тиждень відбуваються надпотужні спалахи. Вони можуть призвести до повторного північного сяйва в Україні, зокрема - на Вінничині.

Про це повідомляє видання "Vlasno".

"У березні 2015 року вже зафіксували північне сяйво в межах Вінницької області. Біля села Петрашівки Теплицького району навіть сфотографували це рідкісне явище. Якщо спалахи на сонці будуть продовжуватися, можна сміливо припустити, що північне сяйво знову буде видно в наших широтах", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: NASA показало "плювок Сатани" на Сонце (відео)

Досі це явище могли спостерігати лише мешканці крайньої півночі. Полярне сяйво вже помітили на 43-й паралелі, а Вінниця розташовується на 49-й паралелі.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Спектр випромінювання від спалаху доходить до Землі приблизно за пару днів. Наразі спалахи на Сонці трохи вщухли, але вчені із NASA прогнозують нові - ще більшої потужності.

У ці дні людям радять бути обережнішими та уважно стежити за здоров'ям.

"Люди літнього віку можуть себе гірше почувати через виникнення магнітних бур в результаті спалахів на Сонці, які не фіксувалися вже 13 років. Тому в ці дні варто бути обережніше", – сказала лектор вінницького планетарію Марія Левченко.

Нагадаємо, у березні північне сяйво було також гарно видно в Тернополі та інших містах України.

Довідка. Полярне сяйво виникає в результаті зіткнення сонячних частинок з магнітним полем Землі. Чим сильніший вплив сонячного вітру на Землю, тим більша інтенсивність полярного сяйва.