Зараз російський бізнес знаходиться під загрозою закриття, вважають в українському виданні "Ведомости". Адже наприкінці минулого місяця народні депутати внесли поправки у закон "Про ліцензування визначених видів господарської діяльності", також вони прийняли акт, що дозволяє не видавати ліцензій підприємствам держави-агресора.

"Не думаю, що цей закон докорінно змінить стан речей і зменшить присутність російського бізнесу в Україні. Минулого року ми втратили Крим, на великій частині країни росіяни розв'язали війну. В результаті цього вже загинули тисячі українців. Але влада після таких втрат не спромоглася ні подати до міжнародних судів на Росію, ні обмежити присутність у нас російського бізнесу", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

Читайте також "Російські банки в Україні закривають програмісти" - економіст

На його думку, присутність російського бізнесу в Україні буде незмінною.

"Якщо війна не примусила владу до рішучих дій стосовно Росії, то ці закони точно нічого не змінять", - вважає фахівець.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зараз в Україні практично в усіх сферах діють російські компанії. 20 відсотків банківського ринку належить росіянам. Їхній банк ВТБ ще й досі знаходиться на головних вулицях кожного обласного центру. Незмінно діє крупна мережа автозаправних станцій ТНК. Працює один із найкрупніших операторів мобільного зв'язку МТС. Більша частина акцій "Київстару" також належить росіянам.

"Я не вірю, що хтось обмежуватиме дію російських компаній. Немає кому це робити. Адже не є таємницею, що частина теперішньої влади – це вчорашні регіонали. Велика ймовірність, що через деякий час вони посядуть високі державні посади. Тому ні про яку боротьбу з російськими фірмами не йдеться. Вчорашні регіонали не зацікавлені в цьому", - вважає Олександр Бондар, колишній голова Фонду Держмайна України

Читайте також Російський "Лукойл" перефарбувався у австрійський Amic

Цікаво, що закон "Про ліцензування визначених видів господарської діяльності" не передбачає обов'язкової ліцензії для банківського бізнесу, телевізійного та радіо, торгівлі спиртним напоями і тютюновими виробами.

"Цей закон і акт прийняли, бо це вимога суспільства. Всім вже набридли всюди російські компанії, фільми та музика. Щоб він запрацював, не вистачає одного – волі президента, прем'єра та голови Верховної Ради. На жаль, всі вони не спроможні до рішучих дій. Демонструють свою толерантність і компромісність навіть у принципових питаннях", - говорить "Знай" економіст Володимир Марченко.

Російські компанії, щоб перестрахуватися від можливого закриття, реєструватимуться на підставних осіб у інших країнах. Частиною "Київстар", наприклад, володіє російська фірма Vimpelcom, зареєстрована у Амстердамі. Паливна російська мережа "Лукойл" здійснила фіктивний продаж своєї мережі щойно створеній у Австрії компанії "АМІС". Банк "Русский стандарт" перейменували на "Форвард". У фінустанові запевняють, що до Росії він немає жодного стосунку.

"У країну на межі дефолту ще й у стані війни жоден адекватний інвестор грошей не вкладатиме. У мене немає сумнівів, що російські компанії й надалі здійснюватимуть ребрендинг. А ось від закону "Про ліцензування визначених видів господарської діяльності" страждатимуть українські бізнесмени. Протистояння фінансово-промислових груп і далі продовжується. Тому законне позбавлення або не продовження ліцензії стане одним із козирiв олігархів, які приближені до влади. Таким чином вони боротимуться з конкурентами", - прогнозує Володимир Марченко.