Останнім часом суттєво збільшилася кількість крадіжок із платіжних карток, помітили в Українській міжбанківській Асоціації членів платіжних систем "ЄМА".

"Нещодавно шахраї опанували новий спосіб викрадення грошей. Вони шукають жертв на сайтах оголошень. Особливо старі оголошення з неходовою продукцією. Телефонують за вказаним номером і обіцяють передоплату. Людина на радощах погоджується. Вони питають номер картки. Потім перетелефоновують і уточнюють до якого року вона дійсна, запитують перевірочний номер на звороті, ім'я та прізвище. Через інтернет виводять гроші", - розповідає "Знай" Олександр Карпов, директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем "ЄМА".

Читайте також У столиці шахрай зняв з рахунку бійця АТО майже 45 тис. грн

Щоб розплатитися карткою через інтернет, злочинцю достатньо знати три цифри із платіжної картки — її 16-значний номер, сіві-код на звороті картки та термін закінчення дії картки.

"Ці дані не можна нікому говорити. У банках про це попереджають, проте власники карток з часом забувають про це й стають безпечними. Можуть ввести всі ці дані, купуючи товари у псевдо інтернет-магазині чи квитки у віртуальних касах", - розповідає фахівець.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Хакери створюють сайти-дзеркала банківських порталів, інтернет-магазинів, аби отримати дані власників карток.

"Адреси відрізняються однією крапкою чи літерою. Недосвідчені користувачі інтернетом можуть нічого не запідозрити. Інколи шахраї електронною поштою надсилають спеціальний лист від імені банку. Вимагають вислати які-небудь дані та реквізити картки. Мовляв, у банку загубили й просять піти на зустріч", - каже експерт.

Читайте також MasterCard звинувачують у завищенні комісії

Картки викрадають у власників лише у двох випадках — або зловмисникам відомий пін-код, або для розрахунку карткою він не потрібен.

"Код можуть підглянути в черзі до банкомату чи при його введенні у термінал на касі. Наводки на власників карток без пін-коду зловмисникам дають непорядні касири супермаркетів і заправок. А крадії викрадають картки й купують на весь залишок товари. Найчастіше електроніку. Потім перепродують її на ринках або в інтернеті".

Організовані групи злочинців ставлять у торговельних центрах муляжі банкоматів. Їхні карткоприймачі зчитують дані, грошей не видають. Також шахраї для цього використовують спеціальні накладки на карткоприймачі. Ставлять їх на звичайні банкомати.

"Накладка, що зчитує дані називається шіммер. Вона завтовшки менше міліметра. Це дуже дорогі пристрої, тому їх в Україні мало. Частіше зустрічаються скімери. Вони більші й випирають із карткоприймача".

Читайте також Без "Картки киянина" пільговиків у метро не пускатимуть

Менш досвідчені крадії грошей використовують графів. Розсипають його на клавіатуру банкомата. Після того, як людина ввела пін-код на кнопках лишаються відбитки її пальців.

"Інколи ставлять камери над банкоматов, аби підгледіти пін-код. Якщо його чітко видно, грабують власника картки", - каже експерт.