У Верховній раді хочуть або відкласти, або провалити друге голосування за запровадження державного фінансування партій. Перше читання депутати провели напередодні звітів перед кредиторами, а напередодні виборів не хочуть міняти правила гри.

"Не хочеться поки перераховувати прізвища та партійні бренди, але нам відомо про цілі фракції та групи, які прийняли рішення саботувати прийняття цього важливого антикорупційного законопроекту. Тому поки невідомі навіть плани, коли депутати планують узятися за голосування", - заявив голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

На думку депутата Сергія Лещенка депутати не готові голосувати за зміну фінансування партій через небажання публікувати інформацію про майно, яке є в розпорядженні партій.

"Голосування законопроекту в першому читанні відбулося напередодні подачі звітів до міжнародних кредиторів та Європейського Союзу щодо виконання антикорупційної стратегії та плану дій з візової лібералізації. Тоді депутати показали іноземним партнерам намір боротися з корупцією. Проте чи будуть доведені ці наміри до кінця – невідомо", - заявив Лещенко на прес-конференції.

Читайте також: 12 гривень заплатить кожен українець на утримання партій

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Не зважаючи на усі труднощі, група депутатів продовжує докладати зусиль для прийняття законопроекту. На початку серпня його направили на експертизу до Венеціанської комісії, після голосування в першому читанні було розроблено близько 20 поправок.

Експерти запропонували заборонити фінансування партій державними та комунальними підприємствами, компаніями, що належать іноземним громадянам та визначити чіткі критерії відбору аудиторських фірм для перевірки партій.

"Влада не може пояснити аудиторам, чому досі не прийнято законопроект про держфінансування партій, чому не почався відбір членів Нацагентства запобігання корупції тощо. І це шанс для громадськості дотиснути депутатів та урядовців, щоб обіцяні антикорупційні реформи були продовжені", - вважає Таран.

Міжнародна місія з перевірки виконання Україною своїх зобов'язань у сфері боротьби з корупцією перебуватиме в країні протягом вересня.