Міністерство освіти і науки роз'яснило умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році. Про це сказано в повідомленні прес-служби відомства.

Вперше умови 2016 охоплюють ступені молодшого бакалавра та доктора філософії. В останній раз передбачено набір на освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти молодшого спеціаліста та спеціаліста.

Набір студентів до ВНЗ на всі ступені (молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії) та освітньо-кваліфікаційні рівні (молодший спеціаліст, спеціаліст) буде здійснюватись за новим єдиним Переліком галузей та спеціальностей, затвердженим відоповідною постановою Кабінету Міністрів України.

Закон "Про вищу освіту" передбачає деякі зміни моделі держзамовлення (у межах молодшого бакалавра, бакалавра, магістра і спеціаліста медичного, ветеринарного та фармацевтичного спрямування на основі повної загальної середньої освіти). Згідно з ними МОН визначає загальну кількість бюджетних місць за спеціальностями та спеціалізаціями окремих спеціальностей (наприклад, предметними вчительськими спеціалізаціями спеціальності Середня освіта).

Вищі навчальні заклади встановлюють мінімальні та максимальні обсяги вступників, які вони можуть і готові прийняти та умовах держзамовлення з урахуванням Умов 2016. Вступники визначають власні пріоритети у виборі ВНЗ. ЄДЕБО здійснює розподіл вступників по ВНЗ з урахуванням пріоритетів як і у 2015 році.

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі
Показати ще

Тільки в електронній формі подають заяви вступники на молодшого бакалавра, бакалавра, магістра і спеціаліста медичного, ветеринарного та фармацевтичного спрямування на основі повної загальної середньої освіти (крім осіб, які мають право на участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти, зарахування за співбесідою та зарахування поза конкурсом).

Вони можуть подати до п'ятнадцяти заяв на п'ять спеціальностей, на яких передбачено прийом за державні кошти, та визначити їх пріоритетність. Подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийому за державні кошти, не обмежується.

Читайте також: Корупцію у вищій освіті подолають лише самі університети - Квіт

Крім того, МОН встановило час подачі документів при вступі у вищі навчальні заклади.

Відповідно до нього, прийом заяв і документів для вступу у ВНЗ почнеться 11 липня, і для абітурієнтів, яким для вступу необхідно пройти співбесіди, іспити чи творчі конкурси, - 20 липня.

Самі співбесіди, іспити чи творчі конкурси ВНЗ мають провести в період з 21 по 27 липня.

Прийом заяв і документів від громадян, які вступають на підставі зовнішнього незалежного тестування, завершиться 27 липня.

Перші списки рекомендованих до зарахування абітурієнтів буде опубліковано не пізніше 1 серпня.

Нагадаємо, Міносвіти прийняло рішення скасувати підсумкову атестацію 11-класників з іноземних мов у формі незалежного оцінювання, як це проводилося раніше. Іспит залишиться обов'язковим, але вищі навчальні заклади проводитимуть його самостійно, у своїх стінах, не в формі тестування.