Організація економічного співробітництва та розвитку (OECР) представила третій раунд моніторингу в рамках Стамбульського плану дій по боротьбі з корупцією в Україні, в якому представили аналіз позитивних і негативних зрушень, які впливають на антикорупційну боротьбу.

"Вперше за десять років, як ми проводимо моніторинг в Україні, у нас були якісь гарні новини, тому що у жовтні минулого року був ухвалений важливий пакет антикорупційних законів", – каже менеджер Антикорупційної мережі по боротьбі з корупцією для країн Східної Європи та Центральної Азії OECР Ольга Савран, пише Радіо Свобода.

Зокрема, згідно результатів моніторингу, були покращені закони, які передбачають кримінальну відповідальність за корупцію.

Експерти також позитивно оцінили зміни в сфері державних закупівель та ухвалення закону про фінансування політичних партій.

Тим не менш, за словами експертів, Україна дуже відстає у запровадженні антикорупційних заходів. Зокрема, найбільшою проблемою в Україні, згідно третього раунду моніторингу, є відсутність реформ у сфері державної служби. Проект закону "Про державну службу" ухвалили за основу у Верховній Раді, але потім він "застряг", каже Ольга Савран.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Читайте також: У другий етап відбору в антикорупційну прокуратуру пройшли 15 кандидатів

Крім того, експерти, які проводили моніторинг визнають, – система декларування доходів гальмується через те, що не працює агентство по запобіганню корупцією. Воно мало бути створено ще у квітні минулого року. Але за словами Ольги Савран, на сьогодні не назначили навіть членів конкурсної комісії, яких обіцяли ще у жовтні.

Боротися з корупцією в Україні мають три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції. Проте наразі вони не працюють.