Пам'ятник українському гетьману Івану Мазепі урочисто відправили із Києва до Полтави. Його виготовили на столичному виробничому комбінаті "Художник".

Про це повідомляє "УНН".

Монумент зробили із бронзи. Вага його складає – 2,5 тонни, а висота – 3,2 метри. Він став першим пам'ятником відомому гетьману в Україні.

Голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко розповів, що Полтаву вибрали недарма. У місті стались історичні події пов'язані з Мазепою.

Пам'ятник встановлять і презентують завтра у День захисника України. Його поставлять у центрі Полтави на Соборному майдані.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Монумент виготовили ще 2009 року за указом Віктора Януковича. Але до встановлення справа так і не дійшла через різні погляди на постать гетьмана. На нього витратили 1,7 мільйона гривень.

Читайте також: У Римі відкрили пам'ятник Володимиру Великому (фото)

Ініціатор створення пам'ятника Мазепі Микола Кульчицький сказав, що на виготовлення не витрачали державні кошти, а гроші давали меценати, організації та небайдужі люди.

"Було, що пенсіонерка пожертвувала на пам'ятник п'ять грн., а школярі – 87 грн. Уся Україна долучилася, щоб монумент Мазепі нарешті з'явився. А протиріччя, які були навколо цієї постаті, ми залишимо і просто перегорнемо цю сторінку", - наголосив він.

Автором пам'ятника гетьману став скульптор Микола Білик. Скульптор є одним зі співавторів монументу княгині Ользі на Михайлівській площі у Києві.