Секретар РНБО Олександр Турчинов запропонував Україні святкувати Різдво за Григоріанським календарем 25 грудня.

Про це він пише на своїй сторінці в Facebook.

"Сьогодні за Григоріанським календарем, яким користується практично весь сучасний світ, святкують Різдво Христове. У Біблії відсутня дата народження Христа. Відомо тільки, що тоді було холодну пору року і бідна сім'я Спасителя, приїхавши до Віфлеєму, змогла знайти притулок тільки в хліві. Тільки в 431 році на Ефеському соборі було прийнято рішення про святкування Різдва Христового напередодні початку Нового року, саме 25 грудня. У ті часи це був наступний день після зимового сонцестояння, коли світло перемагає темряву, коли збільшується день і зменшується ніч ", - зазначає Турчинов.

Читайте також: Санта промчав на водних лижах (відео)

При цьому секретар РНБО додає: "З огляду на недосконалість Юліанського календаря, Папа Григорій ХIII в 1582 році ввів більш точний, який отримав його ім'я - Григоріанський. Так, з моменту введення Юліанського календаря і до ХVI століття це невідповідність становило вже 10 днів. Зараз це розбіжність вже близько 14 днів ".

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Росія і Україна перейшли з Юліанського на Григоріанський календар, яким користувалося більшість країн світу, тільки в 1918 році. Сьогодні жодна країна не живе за Юліанським календарем. Юліанський календар залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат тільки в деяких православних Церков, зокрема, в Росії, Україні та Білорусі. Хоча самі Церкви у своїй звичайному житті також користуються Григоріанським календарем ", - пише він.

У зв'язку з викладеним Турчинов пропонує: "Може вже прийшов час і Україні перейти на святкування Різдва 25 грудня разом з більшістю цивілізованих країн? Але вирішувати це повинен, в першу чергу, Рада християнських Церков України. А в перехідний період, думаю, можна залишити святкування і 25 грудня і 7 січня ".