Закарпатські замки та історичні пам'ятки відновлюватимуть за рахунок обласного бюджету. Таке рішення прийняли депутати Закарпатської обласної ради, повідомляє сайт "Новини Закарпаття".

Нещодавно було затверджено Комплексну програму збереження та використання пам'яток культурної спадщини Закарпаття на 2016–2020 роки. Вона передбачає виділення для цієї мети 53 млн гривень протягом п'яти років.

До списку першочергових об'єктів, які потребують реставрації, потрапило 9 пам'яток. Це, зокрема, замок у селі Середнє, Невицький замок, Паланок у Мукачеві, Чинадіївський замок, Квасівський замок, Нялаб у селищі Королево, Канков у Виноградові, Хустський та Ужгородський замки. Найстаровинніші з них замки в Ужгороді та Хусті. Перші згадки про них датовані 11 століттям.

Першочергово заплановано виготовити проектну документацію, після чого проводитимуть реставраційні роботи. Також за виділені кошти паспортизують пам'ятки та створять їхню електронну базу. У 2016 році на ці цілі виділять 7 млн 200 тис гривень.

Читайте також: Топ-9 найкрасивіших фортець України (відео)

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Нагадаємо, в 2015 році закарпатець створив найбільший макет мукачівського замку Паланок. Розмістили макет у винному дегустаційному залі. Більше півроку мукачівський скульптор та художник Василь Курпіль працював над міні-копією, котра повністю повторила архітектуру та пропорції замку Паланок.