Вчені створили копію білкових ланцюжків - важливого компонента репродукції. Вони зробили її за допомогою 3D-принтера. Планується, що результат експериментів істотно полегшить процес хіміотерапії при лікуванні раку.

Про це повідомляє китайське видання "Сіньхуа".

Вченим з Імперського коледжу Лондона вдалося створити 3D-модель окремої частини ДНК. Вона відповідає за репродуктивний процес людських клітин. Помилки в репродукції клітин ведуть до їх загибелі або розвитку онкозахворювань.

Вчені взяли за основу дані, отримані за допомогою потужного мікроскопа, і побудували штучну "машину" для розуміння механізмів того, яким чином клітини збираються і множаться.

Вже вдалося досягти перших результатів досліджень. Вчені виявили, що при блокуванні ключового білка Cdc6 всю "копіювальну машину" заклинює. Клітини, у свою чергу, вже не можуть відтворюватися.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Читайте також: Новий 3D-принтер використовує для друку 10 різних матеріалів

Результати досліджень, за словами вчених, допоможуть полегшити боротьбу з раком. Єдиний дієвий на сьогодні спосіб боротьби з раком - це хіміотерапія. Але вона впливає на організм без розбору, пошкоджуючи не тільки хворі клітини, а й здорові.

Це стає причиною мутацій в ДНК і розвитку вторинних пухлин. Проте існує можливість сконцентрувати хіміотерапію саме на механізмі відтворення клітин. При цьому саму ДНК це не зачепить, що зменшить ризик побічних ефектів.