Команда дослідників з Університету Пенсільванії створила перший у світі самовідновлюваний під впливом води матеріал.

Про це повідомляє журнал Scientific Reports.

Винахідники матеріалу надихалися в своїй роботі зазубреними хітиновими кільцями кальмарів. Такий матеріал потенційно може зробити революцію у виробництві різних пристроїв, що працюють при безпосередньому контакті з водою.

Зазубрені хитинові кільця мають унікальні фізичні властивості. Вони здатні міняти своє агрегатний стан від твердого до рідкого, перебуваючи у воді. При цьому вони неймовірно міцні, і, що найважливіше, вони самостійно відновлюються, якщо їх все-таки кому-небудь вдається зламати.

Учені довго вивчали цей матеріал і в підсумку зуміли вивести генетичний код білків, які відповідають за настільки унікальні властивості.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У лабораторних умовах вивели особливих бактерій, здатні виробляти білки. Вчені змішали отримані білки з розчинником, випарили його і отримали в результаті м'який матеріал, що чимось нагадує дуже міцну суміш гуми і пластика. Новий матеріал, як і очікувалося, набув здатності до відновлення.

Читайте також: NASA створило новий матеріал для динамічного захисту (відео)

Для цього його потрібно просто змочити звичайною водою і трохи натиснути на нього. Вчені розрізали шматок матеріалу навпіл, потім капнули на нього водою і він знову ставав цілим. При цьому матеріал не втратив своїх властивостей.

Якщо задуматися про майбутнє цього винаходу, можна уявити собі його застосування в медичній індустрії. А оптичні кабелі, що пролягають на дні океану - більше не доведеться шукати розриви і лагодити їх, витрачаючи на це величезні кошти.