Нова розробка шотландських вчених дозволяє робити нову речовину з побічних продуктів, що утворюються при виробництві бурякового цукру. Вона отримало назву "карран"

Про це повідомляє Reuters.

Речовина, розроблене компанією Cellucomp, може стати основою промислових рідин і композиційних матеріалів.

Після переробки кореня цукрового буряка, відходи виробництва, як правило, йдуть на корм худобі. Але шотландським вченим вдалося отримати з відходів новий матеріал - карран.

"Ми використовуємо целюлозу, яку отримуємо в процесі цукрового виробництва, сушимо її і пресуємо, після чого вона набуває форму гранул, що зручно для транспортування", - розповів технічний директор компанії-розробника Девід Хепуорт.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Карран, за словами вчених, є екологічно чистим продуктом. Він також в два рази міцніше вуглепластика. Розробники вже готові робити з нього спінінги і фарби, стійкі до подряпин і тріщин.

Читайте також: Новий космічний корабель для польоту буде використовувати мікрохвилі (відео)

У подальшій перспективі карран можуть використовувати у виробництві бетону і косметики.

"Уявіть, що в один прекрасний день ви побачите крила літака, виготовлені з каррана", - поділився мрією глава Cellucomp Soundbite Крістіан Кемп-Гріффін.

Наступним етапом у використанні нового матеріалу стане велике промислове виробництво.