Нова розробка шотландських вчених дозволяє робити нову речовину з побічних продуктів, що утворюються при виробництві бурякового цукру. Вона отримало назву "карран"
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це повідомляє Reuters.
Речовина, розроблене компанією Cellucomp, може стати основою промислових рідин і композиційних матеріалів.
Після переробки кореня цукрового буряка, відходи виробництва, як правило, йдуть на корм худобі. Але шотландським вченим вдалося отримати з відходів новий матеріал - карран.
"Ми використовуємо целюлозу, яку отримуємо в процесі цукрового виробництва, сушимо її і пресуємо, після чого вона набуває форму гранул, що зручно для транспортування", - розповів технічний директор компанії-розробника Девід Хепуорт.
Карран, за словами вчених, є екологічно чистим продуктом. Він також в два рази міцніше вуглепластика. Розробники вже готові робити з нього спінінги і фарби, стійкі до подряпин і тріщин.
Читайте також: Новий космічний корабель для польоту буде використовувати мікрохвилі (відео)
У подальшій перспективі карран можуть використовувати у виробництві бетону і косметики.
"Уявіть, що в один прекрасний день ви побачите крила літака, виготовлені з каррана", - поділився мрією глава Cellucomp Soundbite Крістіан Кемп-Гріффін.
Наступним етапом у використанні нового матеріалу стане велике промислове виробництво.