Травми часто призводять до розривів нервових з'єднань. У результаті людина може виявитися частково або повністю паралізованою.

Відновлення великих ділянок пошкоджених нервів є серйозною проблемою для дослідників в галузі нейрохірургії. Це дуже тонкий і тривалий процес. Часто він не приносить очікуваного результату.

Але на допомогу лікарям прийшов 3D-друк. Пошкоджений нерв можна зростити, але щоб його кінці зійшлися в одній точці і возз'єдналися, необхідна постійна координація напрямку росту. Саме тут на допомогу нейрохірургам прийшли направляючі, надруковані з силікону на спеціальному 3D-принтері.

Направляючі це крихітні порожнисті трубки. Всередину них розміщують кінці розірваного нерва. Після цього він росте в правильному напрямку.

Методику розробили спільно дослідники з Університету Міннесоти, Технічного інституту Вірджинії, Університету Меріленда, Прінстонського університету, а також з Університету імені Джона Хопкінса.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Читайте також: В Італії створили найбільший 3D-принтер для будівництва (фото, відео)

Силіконові направляючі імплантуються в живі тканини пацієнта, а ріст нервових волокон прискорюється за допомогою спеціальних медикаментів.

Перш за все, пацієнт проходить через процес 3D-сканування для створення об'ємної карти розташування нервових закінчень всередині його тіла.

Весь процес, починаючи зі сканування і закінчуючи друком направляючих, займає трохи більше години.