У Львові на державному підприємстві "Львівський державний завод "ЛОРТА" займуться виробництвом автоматизованого звукометричного комплексу артилерійської розвідки "Положення-2". Його розробило одеське конструкторське бюро "Блискавка". Ці системи ще називають "електронними вухами" артилерії.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Директор конструкторського бюро Володимира Мінгалева зазначив, що даний комплекс є унікальним. Комп'ютер "Положення", на основі отриманої аудіоінформації, вираховує координати артилерії супротивника. Також він визначає точки розривів снарядів і мін, які випускають українські військові. Ці дані передаються зашифрованими каналами зв'язку.

З їх допомогою можна спостерігати в режимі реального часу на екрані оператора розвідувального комплексу, а також на цифровому планшеті артилерійського командира. Комплекс "Положення" може "почути" супротивника на відстані 35 км. А коригувати вогонь "своїх" він може на відстані до 15 км.

Читайте також: Українці розробили новий вертоліт з автоматичними гранатометами (фото)

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Робота над розробкою розвідувального комплексу почалась ще в 1995 році. Проте завершили її лише в грудні 2012 року.

Міністерство оборони прийняло комплекс на озброєння, але конструкторське бюро "Блискавка" не отримало за нього обіцяних грошей. Через деякий час підприємство закрилось.

На заводі "ЛОРТА" триває імпортозаміщення низки складових комплексу. Більша частина комплектуючих виготовлялась в Росії та Білорусі. Оновлення технічної бази поліпшить тактико-технічні можливості "Положення-2".