Англійський екс-куратор Музею науки і механік Майкл Райт побудував модель легендарної сфери Архімеда. Вона демонструє уявлення стародавніх греків про будову Всесвіту дві тисячі років тому.

Про це пише Nature.

"Механічна модель вперше постала перед публікою 27 вересня на виставці в місті Базель у Швейцарії", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: NASA збирає термінову конференцію по Марсу

Металева сфера, побудована Райтом, відтворює рух Сонця, Місяця і п'яти планет на нічному небі.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Сфера виготовлена ​​з міді, хоча, на думку автора, оригінал, швидше за все, був цинковим. Вона має діаметр 20 сантиметрів.

За словами астрофізика Майкла Едмундса з Кардіфського університету у Великобританії, вчені в давнину також могли побудувати щось подібне.

Більшість сучасних учених вважають, що сфера Архімеда, якщо вона дійсно існувала, відображала положення астрономічних об'єктів на площині, а не сфері.

Райт не погодився з такою точкою зору, і для демонстрації можливості створення сфери побудував її сам.

Довідка. Про Архімедову сферу згадували кілька древніх письменників і поетів. У творі давньоримського філософа та історика Цицерона описуються події 212 року до нашої ери, коли полководець Марк Марцелл напав на рідній для Архімеда місто Сіракузи і після його розграбування взяв собі лише механічну сферу Архімеда.

Історики вважали, що опис є або вигаданим, або сильно перебільшеним. Проте подальші дослідження найдавніших механічних годинників показали, що древнім грекам було під силу створення складних механізмів.